Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

Prijsstijging drinkwater door wanbeleid VMW

15/06/2012 15:39 - Persbericht

De Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) heeft in 2011 6,3 miljoen euro verlies gemaakt. Volgens Vlaams volksvertegenwoordiger Peter Reekmans (LDD) staat het dan ook in de sterren geschreven dat er, dit najaar, door de VMW opnieuw een aanzienlijke tariefverhoging zal worden doorgevoerd. Omdat het niet langer te verantwoorden is dat de gebruiker uiteindelijk opdraait voor het wanbeleid van de VMW vraagt hij Vlaams minister Schauvliege om eindelijk orde op zaken stellen.

De Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) bedient drinkwater aan 2,6 miljoen klanten in 170 Vlaamse gemeenten. De VMW is daarmee het grootste drinkwaterbedrijf in Vlaanderen. Met een voorzitter en acht van de zestien bestuurders, rechtstreeks benoemd door de Vlaamse regering, is het bij uitstek een publiek bedrijf. Uit de vandaag publiek gemaakte jaarrekeningen blijkt dat de VMW in 2011 6,3 miljoen euro verlies boekte.

Peter Reekmans, Vlaams volksvertegenwoordiger (LDD): "Het is pijnlijk om vast te stellen dat de VMW in 2011 alweer 6,3 miljoen euro verlies maakt. Indien we de relatief gunstige bedrijfsresultaten van 2010 buiten beschouwing laten is dit de laatste jaren overigens nooit anders geweest. Dit duidt op een structureel probleem. Het feit dat uit de jaarrekeningen blijkt dat het in 2011 geboekte verlies voor meer dan 90% (5,7 miljoen euro) te wijten is aan de interne bedrijfsvoering bevestigd dit. Ondanks het feit dat de VMW een financieel en operationeel zorgwekkend openbaar bedrijf is treedt Vlaams minister Schauvliege niet op."

Om het financieel verlies enigszins onder controle te houden voert de VMW de ene prijsverhoging na de andere door.

Peter Reekmans: "Bij de VMW is er slechts één constante. Elk jaar in oktober vragen ze een tariefverhoging aan. De drinkwaterprijs voor gezinnen met een doorsnee verbruik van 120 m³ is daardoor sinds 2005 met bijna 50% gestegen. Het kan dan ook niet langer worden verantwoord dat de gebruiker, elk jaar opnieuw, het spreekwoordelijke kind van de rekening is."

"Hoog tijd dat Vlaams minister Schauvliege haar verantwoordelijkheid opneemt en de VMW ertoe dwingt de noodzakelijke structurele beheersmaatregelen door te voeren." besluit Peter Reekmans.