Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

Premier kondigt wetgeving aan die al bestaat

28/08/2016 05:05 - Persbericht

De premier hield vandaag in het Laatste Nieuws een pleidooi om de wet aan te passen voor meer politietaken aan privébewakingsbedrijven te delegeren op evenementen zodat deze o.a. een tas kunnen openen en controleren.  Burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) van Glabbeek: “Dit is absoluut een zeer goed voorstel, alleen kent de premier blijkbaar de huidige wetgeving niet, want deze wet bestaat al en ik pas ze zelfs al geruime tijd als burgemeester toe in mijn gemeente. Tijdens grote evenementen in Glabbeek krijgen de privébewakingsagenten een toelating tot fouilleren en controle van tassen. Als de premier blijkbaar deze wetgeving al niet kent vermoed ik dat ook heel veel burgemeesters deze niet kennen.”

Een burgemeester kan vandaag al toestemming verlenen aan vrijwilligers van een organisatie en privébewakingsbedrijven tot het uitvoeren van oppervlakkige fouilles/controles op kledij en handbagage overeenkomstig de wet van 10 april 1990 (bewakingswet). Aanvullend zegt ook de omzendbrief OOP 42bis van 25/05/2016 in dit punt 2.5.4 het volgende: “Indien het dreigingsniveau op het Belgisch grondgebied ernstig (Niveau 3) is en het bij het dergelijke evenementen ontegensprekelijk gaat over plaatsen waar er een grote concentratie mensen is maar die minder beschermd zijn (soft targets) ben ik van oordeel dat er voldaan is aan de omstandigheden die het bestaan van redelijke gronden verantwoorden om aan te nemen dat er personen aanwezig zijn die in het bezit kunnen zijn van een wapen of een gevaarlijk voorwerp. Om die reden mag elke persoon onderworpen worden aan een controle zoals bedoeld in de wet private veiligheid. De bewakingsagenten dragen op deze wijze bij tot het verzekeren van de algemene veiligheid van de burger. …”

 

Burgemeester Peter Reekmans: “Ik stel in de praktijk vast dat burgemeesters deze wetgeving onvoldoende kennen, de regering zou dus beter de lokale besturen duidelijker informeren i.p.v. steeds nieuwe wetgeving aan te kondigen die al bestaat.”

Peter Reekmans

Burgemeester Glabbeek