Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Opinies

Positieve radiodiscriminatie van minister van Media Lieten

27/10/2009 11:00 - Opinie - Media - Vlaams

De kersverse mediaminister Lieten (SP.A) laat haar beleidsnota uitlekken aan de pers, voor de commissie en het parlement iets mogen vernemen van haar eerste mediakladwerk. "Qua minachting voor het parlement kan dit al tellen," stelt Jurgen Verstrepen.

En hij verslikt zich helemaal in zijn ochtendkoffie als hij verneemt dat de minister een Vlaamse urban Radio wil ondersteunen. "Lieten linkt dus allochtonen, R&B, Vlaamse straat- en bendecultuur in één beweging aan mekaar? Hoe wil je daarmee de diversiteit ondersteunen?"

(...)

Ik verneem dat de nieuwe minister een kenniscentrum van mediawijsheid wil oprichten. Wat zij hier aankondigt als 'haar' voorstel komt uit de vorige legislatuur en de vorige mediaministers. Bij gebrek aan voorstellen probeert ze nu dus een pluim van een ander op haar hoed te steken. De lege mediadoos op haar best.

Het mooiste voorstel is de ondersteuning van een 'urban' radio. Ik verneem: 'En dan staat er nog een heel verrassende vermelding in de beleidsnota. Lieten wil de uitbouw van een Vlaamse urban radio steunen. Zo wil zij vooral allochtone jongeren als mediamaker en als mediaconsument stimuleren. Lieten ziet dat als een middel om een diversiteitsbeleid te voeren.'

'Urban radio.' Ze kent alvast de exacte definitie niet. 'Urban' (letterlijk: stedelijk) is een term die vooral sinds het jaar 2000 gebruikt wordt om muziek- en cultuurstromingen aan te duiden die met hiphop, rap en Rhythm-and-blues (R&B) te maken hebben. De term is afkomstig uit de Verenigde Staten, waar in grote steden als New York de straatcultuur opbloeide en hier hoort tevens het leven in criminele bendes bij. Lieten linkt dus allochtonen, R&B, Vlaamse straat- en bendecultuur in één beweging aan mekaar? Hoe wil je daarmee de diversiteit ondersteunen?

De nieuwe mediaminister wil allochtone 'mediamakers' kweken met extra geld? Dergelijke onzin heb ik nog niet eerder gezien bij een mediaminister. Het parcours van zo'n projecten kost geld en heeft geen gegarandeerde resultaten, integendeel.

Het niet al te succesvolle KifKif kreeg ook allerlei subsidies om het diversiteitseleid in media te steunen en uit te werken. Het draaide vooral uit op een spreekbuis tegen iedereen die kritisch is voor de Islam en allochtonen. Een soort propagandamedia van de linkse allochtonen. Geen idee op welke manier dit de participatie en diversiteit steunt. Het project bestaat nog maar who cares. Behalve zij die ervan financieel kunnen overleven natuurlijk. De impact is trouwens nul.

Nu wil de mediamnister dus een radiozender actief steunen? Over een andere boeg gooien? Positieve discriminatie met Vlaamse belastingcenten? Vervuiling van de ether? Als je iets kan en goed bent heb je immers geen extra steun nodig. Misschien is er geen urban radio omdat a/ geen hond dit wil in Vlaanderen en b/ er te weinig kwalitatieve allochtone radiomakers zijn. De enige urban radio (Multipop) die we in Antwerpen gekend hebben -en al steun kreeg van de socialisten- is wegens te weinig succes en financiële problemen verkocht aan de Radio Contact groep. Als het in Antwerpen al niet lukt, dan lukt het nergens in Vlaanderen.

De discriminatie is tekenend. Als minister Lieten allochtoontjesradio wil steunen dan mag ze haar schuif opentrekken voor alle doelgroepen; gepensioneerden, werklozen, joodse gemeenschap, gehandicapten... enzovoort. Allemaal mensen met veel tijd die ook wel graag een extra doel willen in hun leven of een door de staat gesteund hobby. Allemaal mensen die ook deel willen uitmaken van de samenleving.

Als de minister dit plannetje wil doordrukken dan stel ik voor dat de volledige radiosector ook bij de minister gaat aankloppen voor extra centen. Doe iets urban, speelt geen rol wat. Je kan bvb. allochtone buurman in dienst nemen om de playlisten samen te stellen.

Lieten maakt het haarzelf moeilijk. Te moeilijk.

Verplicht de VRT om op één van haar radiozenders meer allochtone mediamakers aan bod te laten komen. Op antenne die handel! De zender is toch het bezit van politiek correct Vlaanderen dus de radiomakers aan de Reyerslaan zullen met plezier hun zetel afstaan voor een allochtone jongere.

Probleem opgelost en geen extra geld nodig.

© Jurgen Verstrepen