Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

Politieke benoemingen in intercommunales moeten stoppen!

19/01/2012 17:21 - Persbericht

De intercommunale Eandis kondigde aan dat het 600 bestuurszitjes wil schrappen. LDD vindt het positief dat de traditionele partijen eindelijk inzien dat de politieke mandaten bij intercommunales moeten worden afgebouwd. Evenwel is het voornemen van Eandis daartoe niet meer dan een eerste symbolische aanzet. Op 1 januari 2013 start een nieuwe lokale legislatuur. Vlaams volksvertegenwoordiger Peter Reekmans (LDD) is dan ook van oordeel dat er dringend een initiatief moet worden genomen zodat de politieke benoemingscarrousel in intercommunales definitief wordt gestopt.

Het aantal bestuursmandaten in intercommunale verenigingen en andere analoge constructies, en meer specifiek de daarmee gepaard gaande bestuurdersvergoedingen, zijn al decennia lang controversieel. Evenwel werden tot op heden noch het aantal politieke mandaten noch de vergoedingen hiervoor op enigerlei wijze afgebouwd, eerder integendeel.

Peter Reekmans: "De realiteit is dat politieke bestuursmandaten bij de coalitievorming de spreekwoordelijke zoethoudertjes zijn waarmee gemeenteraadsleden die net-niet schepen geworden zijn, worden gesust. Deze mandaten dienen dus in essentie louter voor het bewaken van de politieke partijvrede."

De intercommunale Eandis kondigde aan dat het 600 bestuurszitjes zal schrappen.

Peter Reekmans: "Ik dring al jarenlang aan op aan banden leggen van dit soort politieke zelfbediening die, énkel voor wat betreft Eandis en Infrax, de belastingsbetaler 25 miljoen euro kost. Eandis - en zeker ook broertje Infrax - zijn een schoolvoorbeeld van nutteloze postjes. Bij Eandis alleen al gaat het om 879 mandaten in allerhande raden en comités, terwijl het bedrijf geleid wordt door een handvol personen. Behalve de zitpenningen, worden hun bestuurders ook nog getrakteerd op allerhande feestjes en diners. Zeker nu de distributietarieven drastisch zijn gestegen, is dergelijke politieke zelfbediening een regelrechte schande. Het voornemen van Eandis is op zich positief maar feitelijk slechts een eerste symbolische aanzet tot het definitief afbouwen van een dure politieke benoemingscarrousel zonder enige maatschappelijke meerwaarde."

"Op 1 januari 2013 start een nieuwe lokale legislatuur. De politieke benoemingscarrousel in intercommunales moet tegen dan definitief zijn gestopt. Anders begint volgend jaar de benoemingscarrousel opnieuw op volle toeren te draaien, en verandert er wéér zes jaar niets!", besluit Peter Reekmans.