Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

Politie moet straks niet meer betalen voor camerabeelden (Het Nieuwsblad, 20 april 2012)

20/04/2012 19:29 - Verschenen

Minister Joëlle Milquet heeft het contract verbroken waarbij de politie acht jaar lang 500.000 euro moet betalen aan Haven Oostende voor de huur van 54 camera's. 'Een logische beslissing', reageert havendirecteur Paul Gerard.

Het was Jean-Marie Dedecker die in oktober vorig jaar publiek maakte dat de politie sinds 2004 jaarlijks gedurende acht jaar 500.000euro moest betalen om over de beelden te beschikken van 54 bewakingscamera's in het havengebied. Onterechte kritiek, vond het havenbestuur. 'De politie was geïnteresseerd om over camerabeelden te beschikken, maar beschikte niet over het budget om te investeren. We hebben uiteindelijk met een private partner de installatie gerealiseerd, dus was het logisch dat daarvoor huurgeld werd betaald', zegt havendirecteur Paul Gerard.

Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) beloofde na de heisa om het contract te heronderhandelen. Haar opvolgster, Joëlle Milquet (CdH), heeft nu beslist om het contract te laten verbreken vanaf 31december 2012.

Oostends gemeenteraadslid en volksvertegenwoordiger Wouter De Vriendt (Groen), die ook in de raad van bestuur zit van autonoom gemeentebedrijf Haven Oostende, stelde er een parlementaire vraag over aan de minister. 'Het contract tussen de haven en de politie liep af eind 2011, dus ik was verbaasd toen ik in de raad hoorde dat de overeenkomst verlengd werd aan dezelfde voorwaarden als voordien. Daarom dat ik meteen een tweede parlementaire vraag stelde', zegt De Vriendt.

'Logische keuze'

De minister mikt nu op een Koninklijk Besluit waarmee ze de Haven kan opleggen dat de politie de bewakingsbeelden gratis kan bekijken. Het Oostendse havenbestuur vindt de beslissing van de minister een 'logische keuze' en is bereid opnieuw rond de tafel te zitten. 'Was ik minister geweest, dan had ik dezelfde beslissing genomen. We hadden in 2011, toen het contract ten einde liep, een voorstel gedaan om een nieuwe overeenkomst te bereiken, maar door de politieke situatie van toen hebben we niets meer gehoord. Daardoor werd het contract stilzwijgend verlengd', zegt havendirecteur Paul Gerard. 'De grootste investering, de aanleg van een glasvezelkabel in een lus rond het havengebied waarop alle camera's aangesloten zijn, is intussen afgeschreven. De resterende investeringskosten zijn de onderhoud van de camera's, die na verloop van tijd ook moeten vernieuwd worden, en een optimalisering van de software, die intussen ook gebeurd is. We kijken er naar uit om opnieuw rond de tafel te zitten om in alle sereniteit en met een propere lei een nieuwe overeenkomst te sluiten', aldus nog Paul Gerard.

Dominique Jauquet
© 2012 Corelio