Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

Peter Reekmans (LDD) trekt ten strijde tegen de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (De Zondag, 6 mei 2012)

06/05/2012 09:58 - Verschenen

De VMW, of de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, maakt al sinds 2006 elk jaar een zwaar operationeel verlies, dat nu al oploopt tot meer dan 60 miljoen euro. Dat blijkt uit de antwoorden van Vlaams minister Joke Schauvliege op vragen van LDD-parlementslid Peter Reekmans. "Wanneer barst de VMW-bom", vraagt die laatste zich af.

De Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) bedient drinkwater aan 2,6 miljoen klanten in 170 Vlaamse gemeenten. Het is daarmee het grootste drinkwaterbedrijf in Vlaanderen. Met de voorzitter en acht van de zestien bestuurders benoemd door de Vlaamse Regering is het bij uitstek een openbaar bedrijf. Vlaams volksvertegenwoordiger Peter Reekmans stelt dat bij de VMW al jaren een financieel wanbeheer aan de gang is: "De vele tientallen miljoenen euro's operationeel verlies worden weggemoffeld met boekhoudkundige trucs als het opwaarderen van het leidingnetwerk. Lachwekkend! Dat netwerk is immers tot op de draad versleten: in 2009 bijvoorbeeld ging tot 30 procent door lekkages verloren! Een hallucinant hoog cijfer en er is geen enkel teken dat erop wijst dat de toestand anno 2012 ten goede gekeerd is."

Van kwaad naar erger

Uit een parlementair onderzoek dat Reekmans al ruime tijd voert, blijkt dat het van kwaad naar erger gaat. "De VMW is opgesplitst in enkele provinciale werkingen, en vooral in West-Vlaanderen en ook wel in Vlaams-Brabant worden dezer dagen bloedrode financiële rekeningen voor 2011 gepresenteerd. En het ergste is dat er blijkbaar géén enkele visie of plan is om uit die put te kruipen. Het gaat om fundamenteel wanbeleid. Dit is simpelweg spelen met de centen van de mensen. De VMW is na Dexia en energieintercommunales Infrax en Eandis een zoveelste bewijs dat de meeste politici in de raden van bestuur totaal geen verstand hebben van hoe ze een bedrijf moeten runnen."

Ook met de bepaling van de drinkwaterprijzen zit volgens het LDD-parlementslid van alles fout. "De waterprijs voor gezinnen met een doorsnee verbruik van 120 m³ steeg sinds 2005 met bijna 50 procent. En de VMW zet prijsverhoging na prijsverhoging op stapel. Ze overtreffen Electrabel! Het wordt hoog tijd dat voogdijminister Schauvliege optreedt en een grondige doorlichting van de VMW doorvoert, zodat de consument en belastingbetaler niet langer voor dit wanbeleid moeten opdraaien."