Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

Peter Reekmans De Zevende dag 23/06/2019

24/06/2019 11:46 - Persbericht

Peter Reekmans, burgemeester van plattelandsgemeente Glabbeek, wil Mobiscore juridisch aanvechten
Peter Reekmans, de burgemeester van plattelandsgemeente Glabbeek, wil de Mobiscore juridisch aanvechten. Dat heeft hij gezegd in "De zevende dag". "Ik ben ervan overtuigd dat dit niet correct is ingevoerd door de Vlaamse regering. Dit overstijgt lopende zaken", aldus Reekmans. Volgens hem kloppen de parameters van de Mobiscore niet, en zijn ze volledig afgestemd op de grote steden.

De Mobiscore beroert al een hele week de gemoederen. Het nieuwe instrument, een initiatief van de Vlaamse overheid, geeft elke woning een score voor duurzame mobiliteit aan de hand van een aantal parameters, zoals het openbaar vervoer en de nabijheid tot scholen of winkels.


Hoe "duurzaam" is de locatie van uw woning? Bereken het zelf met de nieuwe Mobiscore

Burgemeesters van plattelandsgemeenten, waar de scores doorgaans laag liggen, reageren ontevreden. Zo zou de Mobiscore te eenvoudig zijn (u hoeft alleen maar uw adres in te geven om de score te kennen), te weinig rekening houden met persoonlijke parameters en te veel gericht zijn op de grote stad.

"Rammelende parameters"


Peter Reekmans, de burgemeester van Glabbeek, in Vlaams-Brabant, heeft het in "De zevende dag" over "rammelende parameters". Reekmans is burgemeester voor de lijst "Dorpspartij" en zat vroeger in het Vlaams Parlement voor Lijst Dedecker. "Mijn woning in de dorpskern scoort 4,8 op 10. Nochtans heb ik daar alle dienstverleningen", zegt hij. "In een deelgemeente zonder diensten en met amper openbaar vervoer ligt de score hoger. Jean-Marie Dedecker woont aan de polders, in the middle of nowhere, en die scoort hetzelfde als ik."

"Het is volledig afgestemd op de steden. In Gent, Antwerpen of Brussel haal je 9 of 10. Ga je naar de provinciehoofdsteden, dan haal je 8. In de plattelandsgemeenten ben je sowieso gebuisd, in de kern of niet."

Nog maar net gelanceerd, maar toch al kritiek op Mobiscore

Reekmans wil de Mobiscore juridisch aanvechten. Dat kan omdat het volgens hem gaat over "nieuw beleid", wat niet kan door een regering in lopende zaken. "Ik ben ervan overtuigd dat dit niet correct is ingevoerd door de Vlaamse regering. Als blijkt dat het niet gedekt is door de regering en dat het lopende zaken heeft overstegen, dan is dit snel van de kaart", luidt het. "Vlaams minister Koen Van den Heuvel (CD&V) wilde dit nog snel op zijn conto schrijven, maar het ontploft in zijn gezicht."

Hoe wil Reekmans dat concreet aanpakken? "We gaan in de komende dagen bekijken welke stappen we kunnen ondernemen", zegt hij aan onze redactie. "Dat kan een burgerlijke procedure zijn of een procedure bij de Raad van State."

We bekijken welke stappen we kunnen ondernemen, dat kan een burgerlijke procedure zijn of een procedure bij de Raad van State

Peter Reekmans, burgemeester van Glabbeek