Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

Peperduur afscheidsfeest illustreert wanbeleid VMW

12/10/2011 11:48 - Persbericht

De Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) wordt door minister Schauvlieghe verplicht om het peperdure afscheidsfeest van zijn directeur-generaal Bernard Breda te annuleren. Dit gebeurde nadat Vlaams parlementslid Peter Reekmans (LDD), die in het verleden al tal van ernstige, financiële mistoestanden bij de VMW aan de kaak heeft gesteld, de onverantwoorde hoge kostprijs van 30.000 euro publiekelijk aankloeg.

De VMW bedient drinkwater aan 2,6 miljoen klanten in 170 Vlaamse gemeenten. Het is daarmee het grootste drinkwaterbedrijf in Vlaanderen. Met de voorzitter en acht van de zestien bestuurders benoemd door de Vlaamse Regering, is het bij uitstek een publiek bedrijf. LDD-parlementslid Peter Reekmans stelt dat bij de VMW al jaren een financieel wanbeheer aan de gang is: "In eerste instantie is sprake van zware operationele verliezen. Sinds 2006 is er een totaal operationeel verlies van 59 miljoen euro. Dit wordt weggemoffeld met boekhoudkundige trucs als het opwaarderen van het leidingnetwerk. Dat netwerk is echter tot op de draad versleten: in 2009 bv. ging tot 30% door lekkages verloren. Ook de verkoop van het VMW-gebouw in de Brusselse Belliardstraat, zogezegd om de pensioenen van het personeel te garanderen, dient in werkelijkheid om de verliezen te beperken."

 En er loopt bij de VMW nog meer mis op financieel vlak. Peter Reekmans: "Wat te denken van een debiteurenopvolging, waarin in 2010 alleen al voor een bedrag van 2,8 miljoen euro facturen niet werd geïnd. De VMW koopt ook ongeveer één zesde van zijn totale capaciteit aan drinkwater aan in Wallonië, dit tegen een goedkopere prijs dan het water dat zij zelf produceert. Maar het water wordt vervolgens met winst in Vlaanderen verkocht en dat is bedenkelijk. "

Ook met de bepaling van de drinkwaterprijzen zit van alles fout. "De waterprijs voor gezinnen met een verbruik van 120 m³ steeg sinds 2005 met 48%. Zogezegd om de stijgende kosten van chemicaliën te compenseren, terwijl door de economische crisis deze grondstoffen net goedkoper werden", aldus Peter Reekmans.

Dat minister Schauvlieghe nu pas optreedt en een pensioneringsfeest van directeur-generaal Breda met een prijskaartje van 30.000 euro schrapt, vindt het LDD-parlementslid, allesbehalve te vroeg: "De VMW is tenslotte een semi-overheidsbedrijf, dat quasi volledig onder de bevoegdheid van de Vlaamse regering ressorteert. Het doet de wenkbrauwen fronsen dat mevrouw Schauvlieghe pas ingrijpt als dergelijk wanbeheer wordt openbaar gemaakt. Het is hoog tijd dat zij een grondige doorlichting van de VMW doorvoert, zodat de consument en belastingbetaler niet langer voor dit wanbeleid moet opdraaien", zo eindigt Reekmans.