Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

Peeters verwijst hervorming Smet naar prullenmand (Het Laatste Nieuws, pag.2, 27/11/2012)

27/11/2012 10:13 - Verschenen

SP.A MISNOEGD NA PUBLIEKE UITHAAL MINISTER-PRESIDENT

De nota waarin onderwijsminister Pascal Smet (sp.a) voorstelde om ASO, TSO en BSO in de eerste graad samen te voegen, is van de baan. De tekst is zelfs nooit besproken in de regering. Dat zegt Kris Peeters (CD&V). De socialisten zijn not amused dat hij 'hun' minister zo in de wind zet. Bij de oppositie klinkt het dat Smet zijn woorden meer moet wikken en wegen "alvorens allerlei ballonnetjes op te laten". Morgen komt er een parlementair debat over.

Pascal Smet kreeg al bakken kritiek over zich heen voor zijn voorstel om de eerste twee jaar van het secundair om te vormen tot één brede graad, zonder opdeling in ASO, BSO en TSO. Maar dat nu ook de minister-president het plan publiekelijk onderuithaalt, steekt bij de Vlaamse socialisten. Volgens Kris Peeters kan de nota niet als basis dienen om te debatteren over de hervorming van het secundair, omdat "de discussie ontspoorde". Een veeg uit de pan die Peeters in juni al eens gaf en nu dus herhaalt. "Dit dossier is binnen de regering nog nooit besproken." De doodsteek voor de nota werd eigenlijk al in juni toegebracht door Bart De Wever. De N-VA-voorzitter kantte zich toen tegen de 'verleuking' van het onderwijs, die hij in de voorstellen zag. "Ik was het college tegen mijn zesde jaar kotsbeu, maar stuur er nu wel mijn kinderen naartoe", wierp De Wever op. Daarop nam Peeters het dossier zelf in handen.

Impulsief

De minister-president mikt nu op "stapsgewijze" hervormingen, met de makkelijkste maatregelen eerst, zoals snoeien in het aantal richtingen. Over die stapjes zitten de meerderheidspartijen trouwens elke week aan tafel, maar ook die gesprekken zouden allesbehalve van een leien dakje lopen. De verdeeldheid over de hervorming is groot, zelfs binnen de partijen. Waarom ook iets veranderen dat hoog aangeschreven staat en riskeren dat het resultaat slechter oogt dan waarmee je begon? "CD&V en N-VA denken totaal anders over dit onderwerp dan Smet", zegt Ann Brusseel, onderwijsexperte bij Open Vld. Morgen houdt het Vlaams Parlement zelfs een debat over de spanningen binnen de regering omtrent deze hervorming én over het functioneren van de minister. Er groeit immers ergernis over Smets werkwijze. "Hij laat allerlei ballonnetjes op - zoals over de tweejarige master - om daarna te zeggen: 'Het was maar een discussienota'", zegt Boudewijn Bouckaert (LDD). "Het is ook wat de aard van het beestje: impulsief en erg open. Maar die methode wekt irritatie." Zeker bij Groen, dat de onderwijshervorming nochtans genegen is. "Pascal Smet heeft dit dossier zelf uitgeroepen tot het paradepaardje van zijn ministerschap, maar tegelijk nagelaten om het nodige draagvlak te zoeken", zegt fractieleidster Elisabeth Meuleman.

Morren

Het is trouwens vooral dat legertje morrende leerkrachten dat de politici zo nerveus maakt over de hervorming. Zeker met de moeder aller verkiezingen, die van 2014, zo dichtbij. Er moét hervormd worden, want dat staat zo in het regeerakkoord. Maar voor de tegenstanders liefst niet op die manier die Smet in z'n nota formuleert, gezien de heisa die erop volgde. Kwestie van electoraal niet al te veel in eigen vlees te snijden. De onderwijsminister wil in elk geval tegen "begin 2013" een goedgekeurde regeringsnota in handen hebben. Kris Peeters van zijn kant houdt het op een 'visienota' of 'masterplan' tegen het einde van de bestuursperiode, dus voorjaar 2014. Dat moet lukken, maakt Smet zich sterk, want hij en Peeters staan officieel wel degelijk "schouder aan schouder". Maar de kans dat er een ingrijpende hervorming komt die Smet op zijn palmares kan pinnen, lijkt kleiner dan ooit. "Als er een draagvlak gevonden wordt voor een 'toekomstvisie', zal het al veel zijn", zegt Mieke Van Hecke, topvrouw van het katholiek onderwijs.

© 2012 De Persgroep Publishing