Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

Patricia De Waele (LDD): Vlaamse regering geeft juiste signaal door provincies te dwingen ernstig om te springen met de middelen.

30/09/2013 11:56 - Persbericht

Afgelopen dagen rees er kritiek van de Oost- en West-Vlaamse deputaties op de besparingsronde van 26 miljoen euro van het provinciefonds. Vlaams volksvertegenwoordiger Patricia De Waele vraagt zich af waarom de provincies daar zo'n heibel rond maken.

De Waele: "26 miljoen euro, verdeeld over de vijf Vlaamse provincies is een doenbare besparing. Dit betekent grosso modo een besparing van 2 % per provincie.  Waarover maken de provincies dan zo'n heibel? De revolte houding van de provincies vind ik trouwens onverantwoord."

 

Volgens De Waele moeten de provincies zich nu beter focussen op de kerntaken en de juiste keuzes maken. Een interessante oefening is volgens het parlementslid om na te gaan welke overlappende initiatieven van andere overheden kunnen geschrapt worden en om te kijken of bijvoorbeeld de buitenlandse reizen ook goedkoper kunnen.

 

"Alle overheden moeten de broeksriem aanhalen", merkt De Waele op, "de tijd om massa's geld uit te geven is voorbij, de tijd om beter na te denken over wat we gaan doen met de beperkte middelen is aangebroken. Hier kan men de professionals herkennen; goede bestuurders kunnen omgaan met wisselende omstandigheden. We zullen zien of de provincies goede bestuurders hebben."

 

Het parlementslid stelt zich echter wel vragen omtrent het overleg en de communicatie met de provincies. Daarover zal De Waele minister Bourgeois eerstdaags ondervragen.