Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

Patricia De Waele komt niet op (Het Laatste Nieuws, p. 41, 25/08/2012)

27/08/2012 13:35 - Verschenen

STEMMENKANON NOG NIET STERK GENOEG NA STRIJD TEGEN KANKER

Stemmenkanon Patricia De Waele uit Evergem komt niet op bij de gemeenteraadsverkiezingen. Achter de schermen is er hard gewerkt aan haar nieuwe partij Gezond Evergem, maar die trekt niet naar de kiezer. Patricia voert al maanden een strijd tegen kanker en voelt zich nog niet sterk genoeg om naast haar werk als Vlaams parlementslid ook aan gemeentepolitiek te doen.

Met 2.205 voorkeurstemmen was Patricia De Waele bij de vorige verkiezingen een regelrecht stemmenkanon. Maar haar kiezers moeten op 14 oktober op zoek naar een alternatief, want Patricia komt niet op. Haar gezondheid is de voornaamste reden voor deze moeilijke beslissing. "Ik voel mij steeds beter, maar ik voel dat ik nog niet genoeg energie heb om een goede campagne te voeren en volop aan gemeentepolitiek te doen", zegt Patricia De Waele. "Ik wil mij focussen op mijn werk als Vlaams parlementslid. Ik ben een werkpaard en zit altijd vol engagement. Als ik naast mijn parlementair werk ook nog eens aan gemeentepolitiek ga doen, dan ga ik meer energie nodig hebben dan mijn lichaam mij nu kan geven. Ik kan geen half werk doen, dus daarom heb ik beslist om niet op te komen. Ik moet mij tegen mezelf beschermen."

Vragenhalfuurtje

Dat Patricia niet opkomt voor de gemeenteraadsverkiezingen, is alles behalve een afscheid van de politiek. "Ik zit zeker nog twee jaar in het Vlaams parlement, maar ook in Evergem blijf ik actief", zegt De Waele. "Gezond Evergem zal niet opkomen, maar het project blijft wel bestaan. Wij willen toch een beetje de waakhond van de gemeente blijven. Wij zijn een onafhankelijke en ongebonden groep burgers, met interesse voor alles wat er in Evergem gebeurt. Via het vragenhalfuurtje van de burger, kunnen wij ook problemen in de gemeente aankaarten. Misschien kunnen we zo zelfs nog meer gedaan krijgen dan vanuit de gemeenteraad. Want met al die commissies en het Autonoom Gemeentebedrijf, wordt er in een gemeenteraad toch niet veel meer beslist en gezegd."

Burgemeester

Patricia De Waele startte in 1994 met politiek bij de toenmalige VLD. In 2000 was zij de allereerste vrouwelijke lijsttrekker in Evergem. Ze werd schepen en toen Paul Van Grembergen minister werd, was ze bijna vier jaar waarnemend burgemeester. Ze was de eerste vrouwelijke burgemeester van het Meetjesland. In 2006 kwam ze met Open Vld weer in de oppositie terecht en iets later stapte ze uit de partij. Nu zetelt ze onafhankelijk in de gemeenteraad. In 2009 werd De Waele met 6.273 voorkeurstemmen Vlaams parlementslid voor LDD. "Op wie ik op 14 oktober zelf ga stemmen, weet ik echt nog niet. Ik wacht de programma's af en zoek naar een harde werker waar ik vertrouwen in heb. Nu weet ik nog niet wie mijn stem waard is", besluit ze.

© 2012 De Persgroep Publishing