Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

Parlementslid Peter Reekmans: “2.500 tot 3.000 politieke postjes afschaffen!” (De Zondag, 16/09/2012)

17/09/2012 09:23 - Verschenen

"Politieke postjes bij àlle intercommunales afbouwen"

Nadat Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a) de energiedistributiebedrijven Infrax en Eandis verplichtte hun politieke mandaten te verminderen, is het nu de beurt aan de 91 andere intercommunales. Dat vindt althans LDD-parlementslid Peter Reekmans, die het parlementsdebat over de mandatenafbouw bij Eandis en Infrax startte en nu opnieuw een wetsvoorstel indient voor de mandatenafbouw van de andere intercommunales in het Vlaams parlement.

Vlaanderen kiest op 14 oktober niet alleen 7.464 gemeenteraadsleden, maar onrechtstreeks ook zo'n ruim 4.000 politieke mandaten in de 93 Vlaamse intercommunales. Dat blijkt uit onderzoek van Vlaams parlementslid Peter Reekmans. Die intercommunales - vaak onbekend bij het grote publiek - zijn verenigingen van verschillende gemeentes om samen bijvoorbeeld nutsvoorzieningen of afvalverwerking te organiseren. "Bijna alle politieke partijen delen politieke beheersmandaten bij intercommunales uit, vaak als een troostprijs voor wie naast een schepenpostje greep."

Volgens Reekmans missen de raden van bestuur van intercommunales daardoor professionaliteit en effectiviteit. "In de energiesector worden de politieke postjes nu wel herleid van 1.325 naar 512 om de stijgende energiedistributiekosten tegen te gaan, maar hoe zit het met al die andere sectoren? Ik heb 42 van de 93 intercommunales onder de loep genomen en geteld dat die 2.307 politici in het bestuur hebben. Als je dat cijfer doortrekt naar alle intercommunales, kom je aan 4.000 tot 5.000 politieke postjes. Weet je dat er maar liefst 28 intercommunales zijn die over milieu en afval handelen en er daarin maar liefst 1.012 politici zitten? Bij de waterintercommunales is het nog erger gesteld: 1.104 politici voor 9 bedrijven. En dat terwijl de waterprijs voor de gezinnen blijft stijgen. Nog een voorbeeld: om de vijf Vlaamse crematoria te organiseren, zijn er 191 politici nodig in de Raad van Bestuur. Dat kan je niet langer ernstig bestuur noemen, want dit is je reinste scheefgegroeide politieke zelfbediening!"

Reekmans wil met zijn nieuw voorstel de kiezer wakker schudden en de huidige traditionele -en meerderheidspartijen nu dwingen kleur te bekennen. Begin deze maand deed ook Guberna, het Instituut voor Bestuurders, dat al door te stellen dat de efficiënte en organisatie van de 93 Vlaamse intercommunales ver onder de norm blijft. "Zolang elke partij van elke gemeente per se haar mannetje wil in de raad van bestuur, zal daar weinig aan verbeteren", benadrukte Lutgart Van den Berghe, professor aan de Vlerick Management School, die het onderzoek leidde. Een steun in de rug voor Reekmans, die al drie jaar tegen de inefficiëntie van intercommunales strijdt. "Met mijn nieuw voorstel wil ik de nutteloze en peperdure politieke mandaten binnen àlle intercommunales met twee derde doen dalen!"