Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

Oppositie boos om 'Sinterklaaspolitiek' (Het Laatste Nieuws, 23 januari 2012)

23/01/2012 10:47 - Verschenen

In Oostende werd traditioneel pas zaterdag gedebatteerd over het budget voor 2012. Het budget werd meerderheid tegen oppositie goedgekeurd. Die laatste had dan ook opnieuw heel wat kritiek op de schulden die de stad de jongste jaren zou opgebouwd hebben. Volgens Jean-Marie Dedecker hebben alle stedelijke organisaties samen een schuld van 305 miljoen euro.

OCMW-voorzitter Franky De Block tekende zaterdag present op de gemeenteraad om zijn budget voor te leggen. Het OCMW kan rekenen op een bijdrage van 10,7 miljoen euro bijdrage van de stad. "We nemen een aantal belangrijke nieuwe inspanningen om de kansarmoede te bestrijden. Zo wordt de dienst Algemeen Welzijnswerk gereorganiseerd, het project kansen voor kinderen wordt opgezet, er is ondersteuning in de Oostendse basisscholen en er is een energietoelage", aldus De Block. De OCMW-voorzitter liet na opmerkingen van Groen-raadslid Wouter De Vriendt weten dat de winteropvang vanaf nu zeker elk jaar wordt georganiseerd in Oostende. De stad blijft weliswaar tegen een permanente opvang.

Dezelfde opmerkingen

De oppositie heeft elk jaar opmerkingen op het beleid van De Block. Jean-Marie Dedecker (LDD) vond het zelfs de moeite niet om hier verder op in te gaan. "We geven elk jaar dezelfde opmerkingen, maar zolang dezelfde voorzitter aanblijft zal de Sinterklaaspolitiek niet veranderen", aldus Dedecker. Schepen van Financiën Hilde Veulemans presenteerde een stadsbudget in evenwicht. "De schuld van de stad bedraag 114 miljoen euro en blijft op hetzelfde peil als bij de start van de legislatuur." Ze benadrukte dat er een inspanning is geleverd om de uitgaven van de stad te beperken. Toch had de oppositie heel wat bemerkingen bij de cijfers. De oproep voor een geconsolideerde rekening met ook een beeld van alle autonome gemeentebedrijven kwam zowel bij Vlaams Belang, Groen als LDD terug. Volgens Wouter De Vriendt is het bestuur te snel tevreden. Er moeten volgens hem meer initiatieven komen voor jonge gezinnen en werkgelegenheid. Ook het financiële plaatje kan beter. "In 2012 wordt twaalf miljoen geïnvesteerd, waarvoor acht miljoen euro wordt geleend. Dat is zeventig procent. Dit komt omdat het buitengewone reservefonds, een spaarpot om investeringen te doen, quasi leeg is", aldus De Vriendt. Volgens Hilde Veulemans is het net de bedoeling dat dit fonds gebruikt wordt om te investeren.

"Grieks drama"

Jean-Marie Dedecker had zelf de oefening gemaakt om een geconsolideerde rekening op te stellen. "De cijfers die stad presenteert, zijn bedoeld om de bevolking een rad voor ogen te draaien. De realiteit is een Grieks drama. We moeten bij de cijfers ook rekening houden het met het Bedrijf voor Grond en bouwbeleid (BGB), het OCMW en alle autonome gemeentebedrijven. De finale schuldenlast valt tenslotte ten laste van de stad. De totale schuld komt volgens mijn berekeningen dan neer op 305 miljoen euro", aldus Dedecker. In de meerderheid werden de cijfers van Dedecker door meerdere schepenen verworpen.

© 2012 De Persgroep Publishing