Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

Opmerkelijke coalitie valt Vlaamse meerderheid aan (De Morgen, 15/07/2011, pagina 5)

15/07/2011 10:44 - Verschenen

BRUSSEL - Een opmerkelijke coalitie van Groen!, Open Vld en LDD trekt aan de alarmbel. Het Vlaams Parlement functioneert niet naar behoren en dat is de schuld van de meerderheid, hekelen ze vanuit de oppositie.

Open Vld, Groen! en LDD zijn niet meteen elkaars meest natuurlijk partners. Om niet te zeggen dat de oppositiebanken in het Vlaams Parlement zowat het enige is wat hen bindt. Dat de drie plots beslissen om uit één mond te spreken, is hoegenaamd vreemd en dat beseffen ze zelf ook. "We blijven drie partijen die inhoudelijk soms mijlenver van elkaar liggen", legt Vlaams fractieleider Filip Watteeuw (Groen!) uit. "We zijn ook niet van plan om hier een gewoonte van te maken, maar we doen dit nu omdat we het nuttig achten om een gezamenlijke boodschap te brengen", vult zijn collega Sas van Rouveroij (Open Vld) naadloos aan.

Die boodschap valt eenvoudig samen te vatten als een aanval op de Vlaamse meerderheidspartijen. "We willen gewoon als oppositie constructief meewerken in het parlement, maar de regerende partijen verhinderen ons dat." Hoe die meerderheid dat dan voor elkaar krijgt? Door de parlementsleden zoveel mogelijk in het ongewisse te laten, meent de oppositie. Het probleem zou zich vooral stellen in commissies die voorgezeten worden door een lid van de meerderheid. Tot meer dan de helft van de interpellaties en vragen wordt daar geweigerd. Voorstellen tot decreet of resolutie die de meerderheid niet zinnen, worden niet geagendeerd.

De Vlaamse regering teert op het werk van de oppositie, vinden ze ook. "Soms zijn ze zo verschrikkelijk traag, dat we zelf maar een voorstel doen. Vaak komen ze dan niet veel later af met een bijna exacte kopie van wat wij voorbereid hebben." Soms gaat het ook veel te snel voor de oppositie. Omdat de meerderheid als los zand aan elkaar hangt, duren de onderlinge discussies zo lang, dat er amper nog tijd is om dossiers ook grondig door de oppositie en onafhankelijke instanties te laten bestuderen. Het absolute dieptepunt was de stemming van het kiesdecreet enkele weken geleden, die ontaardde 'in Tsjetsjeense toestanden'. "Enkel het fysieke geweld ontbrak."

Een waslijst aan kritiek, maar LDD-fractieleider Lode Vereeck ziet ook een lichtpuntje. "Er zijn ook dingen die goed gaan. Vlaanderen is géén Bananenrepubliek. Maar het kan zoveel beter." Daarom doen de drie oppositiepartijen de meerderheid een rist voorstellen. Kern van de zaak: laat het parlement sneller werken en vergroot de mogelijkheid tot rechtstreekse, onmiddellijke interactie. Het Vlaams Parlement zou ook gerust wat minder vakantie kunnen nemen, een reces tot 1 september lijkt de oppositie meer dan genoeg.

(AVB)
De Morgen
© 2011 De Persgroep Publishing

Reacties op "Opmerkelijke coalitie valt Vlaamse meerderheid aan (De Morgen, 15/07/2011, pagina 5)"

Nog geen reacties.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*