Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

Open VLD, sp.a en Groen! voorkomen afschaffen Senaat

01/06/2010 15:22 - Persbericht

Uit een studie blijkt dat de begroting van de Senaat sinds 1995 steeg van 58,3 miljoen euro naar 80,2 miljoen euro vandaag de dag.

LDD pleit daarom al langer voor het afschaffen van deze overbodige instelling.

"Dit is een peperdure relict uit de pruikentijd. Niet meer dan een praatbarak waar de traditionele machtspartijen hun uitgerangeerde politici kunnen parkeren."

Dat de Open VLD, sp.a en Groen! nu middenin de kiescampagne hier ook voor pleiten is niet alleen nieuw, het is vooral hypocriet.

Minder dan een maand geleden hebben deze partijen er zelf voor gezorgd dat de Senaat niet kán afgeschaft worden. Vandaag verkondigen ze met een uitgestreken gezicht dat ze de Senaat willen afschaffen. Kiezers voorliegen kost hen blijkbaar geen enkele moeite.

Jean-Marie Dedecker, voorzitter LDD: "Open VLD heeft er met de 'Verklaring tot Herziening van de Grondwet' van 4 mei 2010 zelf voor gezorgd dat de Senaat niet kan afgeschaft worden."

"Slechts een zeer beperkte lijst van artikelen werd voor herziening vatbaar verklaard, waarbij Open VLD erop lette om een afschaffing van de Senaat onmogelijk te maken. De lijst van artikelen laat enkel toe dat de Senaat hervormd wordt. Niet afgeschaft, wat ze nu ook mogen beweren!"

LDD stemde onder andere om die reden tegen de Verklaring tot Herziening van de Grondwet.

Groen! en sp.a zagen duidelijk geen graten in het behoud van de Senaat en stemden voor de verklaring.

Pruikentijd

Uit de studie van vandaag blijkt ook dat een senator een kwart meer kost dan een kamerlid.

Dedecker: "Een senator kost jaarlijks 1,1 miljoen euro aan de staatskas. Dat krijgt men in deze tijden van crisis onmogelijk uitgelegd aan de hardwerkende Vlaming, en terecht!"

"Dit peperdure relict uit de pruikentijd is niet meer dan een praatbarak waar de traditionele machtspartijen hun uitgerangeerde politici kunnen parkeren."

"De Senaat moet dus dringend en integraal afgeschaft worden. Helaas werd dit door het egoïstische machtsbehoud van Open VLD, CD&V, sp.a en Groen! onmogelijk gemaakt. Wat ze de kiezer nu ook nog tijdens deze campagne proberen wijs te maken."

Opmerkingen of vragen over dit artikel? Laat het ons weten via onderstaand formulier.

E-mailadres: *
Boodschap: *
 

Lees hier ons privacybeleid

 

*Verplichte velden