Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Interviews

"Op mij zit er sleet, niet op mijn ideeën" (Jean-Marie Dedecker)

23/02/2010 19:23 - Interview

Boudewijn Bouckaert heeft zich gisteren verontschuldigd voor zijn uithaal naar Jean-Marie Dedecker en is uit het bestuur van LDD gezet, maar gezegd blijft gezegd: Dedecker is zijn drive kwijt en zijn partij haar schwung, vindt Bouckaert.

"Onzin", zegt Dedecker in Het Laatste Nieuws. "Er zit sleet op mij en op mijn carrosserie, maar niét op mijn ideeën, niét op mijn motor. Het is toch niet omdat ik meer tijd uittrek voor mijn kleinzoon dat pepe zijn politieke drive kwijt is?"

(....)

Bouckaert zegt wat iedereen denkt: de mot zit erin, bij LDD.

"Het is niet de schwung die uit de partij is. De euforie, die is eruit: het geloof dat the sky the limit was, zoals toen de peilingen ons 16 % gaven. Het werd de helft. Dan borrelt er frustratie op."

Conclusie van Bouckaert: de vedette Dedecker is verbleekt.

"Mijn ster is tanende, ja. Maar mocht ik niet geloven dat ze weer zal rijzen, dan hield ik er nu meteen mee op. Ik word 58. Het hele land afrotsen om twee, drie uur voor een parochiezaal te gaan preken: fysiek en mentaal kan ik me daar niet meer voor opladen. In de aanloop naar de verkiezingen van 2009 was ik alomtegenwoordig en heb ik mezelf compleet opgebrand."

"Ik geloof rotsvast dat Lijst Dedecker in 2011 tussen 12 en 15 procent kan halen, maar dan moet ik mijn krachten doseren - Zichen-Zussen-Bolder zal ik voortaan overslaan. Er zit sleet op mij, ja: op de mens, maar niet op de politicus en niet op mijn overtuiging."

"De hele wereld is in beweging, maar België en Vlaanderen missen compleet de boot. Wij bougeren niet. We importeren de armoede en we exporteren alsmaar minder, we laten treinen en begrotingen ontsporen, we bouwen een paar windmolens terwijl nu zelfs de Arabieren kerncentrales bestellen en we twijfelen al 14 jaar of we in Antwerpen een brugske gaan bouwen."

"Kortom, we gooien de welvaart van onze kinderen en kleinkinderen zomaar te grabbel. En dat wil pepe niet op zijn geweten hebben - hoe ouder ik word, hoe kwader mij dat maakt."

Toen Boudewijn Bouckaert uithaalde, was pepe met zijn kleinkind op skivakantie. Nieuw: Dedecker die de opa in zichzelf ontdekt en daar tijd voor uittrekt. Tot voor kort gunde u zichzelf dat niet.

"Dat klopt, en die kleine kerel heeft me inderdaad leren relativeren, maar is het omdat ik hem meeneem naar de sneeuw van Oostenrijk of op citytrip naar Rome dat ik mijn drive als politicus kwijt ben? Het duurt niet lang meer voor ze puberen, die kleinkinderen, en dan hebben ze aan pepe geen boodschap meer. Over tien jaar zal ik het aan mijn prostaat hebben en over twintig jaar zal ik rijp zijn voor de pampers. Ik moet het dus nu doen, als politicus én als grootvader."

"Maar ik ben verplicht om het anders, minder stormachtig aan te pakken dan vroeger, en misschien is het dat wat Boudewijn Bouckaert tot de foute conclusie heeft verleid dat ik er tegenwoordig minder hard voor ga. Vergeet niet: geen politicus heeft de jongste jaren meer moeten incasseren dan ik. Ik kan toch niet blijven doorrazen tegen 170 per uur, dag in dag uit? Ik mag toch ook gewoon eens een tijdje 120 rijden?"

Dat we dat nog mogen meemaken: Jean-Marie Dedecker die vraagt of hij zich alstublieft aan de maximumsnelheid mag houden.

"Ik weet nu dat je geen verkiezingen wint door zes maanden vooraf al te pieken in de peilingen. In 2011 zal ik dus het gaspedaal indrukken op het juiste moment. En op eigen kracht. LDD is niet dood, verre van."

Maar niet kwiek genoeg om alleen door te gaan, zegt Bouckaert. Vroeger of later dringt de hereniging met Open Vld zich op, zeker nu die geleid wordt door de diepblauwe Alexander De Croo.

"Hoe kan je dat nu menen? De Croo doet aan microgolfpolitiek: hij ontdooit voorzichtig de liberale recepten die door Verhofstadt en De Gucht tien jaar lang zijn ingevroren. Daar lust je toch geen pap meer van? Hoe geloofwaardig is dat? Neen, een Vlaamse liberaal die nu nog op Open Vld stemt, heeft de voorbije tien jaar op Mars gewoond. Natuurlijk hebben ze me benaderd, maar je moet toch gek zijn om in zee te gaan met dé partij bij uitstek die de Vlamingen jarenlang heeft verraden?"

(c) Het Laatste Nieuws