Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

Oostende stemt in met vereffening (Het Nieuwsblad, 28/11/2011)

28/11/2011 09:43 - Verschenen

Na een ongezien lange, gesloten zitting heeft de gemeenteraad van Oostende beslist in te stemmen met de vereffening van de Gemeentelijke Holding. Oppositie en publiek bleven op hun honger zitten.

Het debat over de Gemeentelijke Holding kon niet uitblijven, omdat Oostende de tweede grootste aandeelhouder is in die holding en de burgemeester in de raad van bestuur en het auditcomité van de holding zetelt.

Jean Marie Dedecker (LDD): 'Ik had in 2008 al gewaarschuwd dat een rendement van 14procent niet realistisch was. We investeerden toch 3,7miljoen euro en zijn die centen nu kwijt. De holding speculeerde, belegde in risicokapitaal en plaatste gevaarlijke put- en call-opties. De burgemeester zit al tien jaar in de raad van bestuur en het auditcomité en moet hier op de gemeenteraad verantwoording afleggen.'

Gesloten zitting

Wouter De Vriendt (Groen!) had het over de royale vergoeding die de burgemeester daarvoor ontving en eiste antwoord op een hele reeks concrete vragen. De Vriendt bleef aandringen op een gesloten zitting, tot grote ergernis van Dedecker, die een debat liever publiek voerde, en tot teleurstelling van burgemeester Jean Vandecasteele (SP.A), die ook geen bezwaar had tegen een open debat.

Nog voor de deuren van de gemeenteraad voor veertig minuten dichtgingen, kon Vandecasteele een deel van zijn verweer brengen. Hij somde de opbrengsten voor de stad op (58,2miljoen sinds 1997, red.). 'Die 3,7miljoen euro zijn we definitief kwijt, maar we hebben ons gematigd opgesteld en niet ingetekend op de maximale kapitaalsverhoging. We zijn in de loop der jaren bij Dexia en de Holding uitgestapt wanneer we konden.'

De gemeenteraad verwierp uiteindelijk het voorstel van Jean Marie Dedecker om een rechtszaak aan te spannen tegen de Gemeentelijke Holding. Dedecker kondigde aan in persoonlijke naam wel stappen te zetten.

Het ter elfde ure toegevoegde punt van de meerderheid, om akkoord te gaan met de vereffening van de Gemeentelijke Holding, werd door de meerderheid tegen oppositie goedgekeurd. (efo)

© 2011 Corelio