Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

Ook uitbreiding roetfilterpremie mislukking over ganse lijn

18/02/2011 17:00 - Persbericht

Om de uitstoot van fijn stof door dieselwagens te beperken, werd in Vlaanderen in 2009 de roetfilterpremie gelanceerd. Echter bitter weinig mensen vonden de weg naar die premie.

 

Peter Reekmans, Vlaams volksvertegenwoordiger (LDD) interpelleerde zopas Vlaams minister van Leefmilieu Schauvliege, die de premievoorwaarden en -tussenkomst in september 2010 uitbreidde. Die uitbreiding werd via infosessies en advertenties specifiek naar de invoerders, sectororganisaties en alle garagisten gecommuniceerd werd. Vanaf november 2010 startte dan de campagne naar de voertuigeigenaars. Opnieuw via een aantal advertenties. In totaal werd zo reeds voor ruim 32.000 euro geadverteerd. De verschillende instanties verspreidden ook informatie via elektronische nieuwsbrieven en websites, en tal van doelgerichte communicatie naar bepaalde beroepsgroepen, lokale overheden enz. Intussen pikten ook vele media de boodschap op. In januari van dit jaar verschenen er dan grote affiches langs de weg ("Een roetfilter lucht op! www.roetfilterpremie.be"), aan een kostprijs van 16.000 euro.

De resultaten van die hele campagne zijn echter bedroevend... "Sinds de invoering van de uitbreiding werden er 21 dossiers ingediend, waarvan er nog 3 in behandeling zijn. Van die 18 goedgekeurde dossiers onder de nieuwe premie zijn er 3 uit Limburg, 5 uit Vlaams-Brabant, 1 uit West-Vlaanderen, 3 uit Oost-Vlaanderen en 6 uit de provincie Antwerpen. Alle aanvragen tot nog toe komen van particulieren, dus geen van bedrijven of gemeenten, ondanks alle specifieke aandacht daarvoor. Het betreft 14 Euro 3 wagens en 4 Euro 4 wagens. Er zitten geen bestelwagens tussen, enkel 2 mobilhomes en dus 16 personenwagens" weet LDD-parlementslid Reekmans. "Ook met deze financiële uitbreiding en ondanks alle reclame en communicatie langs de meest mogelijke en onmogelijke kanalen, kan je de roetfilterpremie dus enkel evalueren als mislukt" besluit Reekmans, die hoopt dat minister Schauvliege de objectieve cijfers onder ogen ziet en er conclusies uit trekt.

Vraag over de roetfilterpremie
Antwoord van de minister

 

Reacties op "Ook uitbreiding roetfilterpremie mislukking over ganse lijn"

Nog geen reacties.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*