Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

"Onderzoeksmiddelen decretaal verankeren" (Het Belang van Limburg, 25/10/2011)

25/10/2011 09:11 - Verschenen

Als Vlaanderen tegen 2020 een innovatieve topregio wil zijn, zal het de komende negen jaar 1,5 miljard euro extra moeten investeren in Onderzoek en Ontwikkeling (O&O). Dat zeggen de oppositiepartijen Open Vld, LDD en Groen!. Zij dienen een voorstel van decreet in om dit decretaal te verankeren.

De drie partijen hebben een voorstel ingediend dat moet garanderen dat 3% van het bruto regionaal product van Vlaanderen (2% van de private sector en 1% van de overheid) tegen 2020 in O&O wordt geïnvesteerd.

De drie stellen voor om het groeitraject vast te leggen in een decreet, zodat de "toevallige" samenstelling van de Vlaamse meerderheid dit traject niet meer kan beïnvloeden. Van 2012 tot 2014 moet O&O jaarlijks 170 miljoen euro extra (of 510 miljoen euro in totaal) krijgen, van 2015 tot 2020 wordt dat 167 miljoen euro per jaar (of 1 miljard euro).

Het voorstel wordt donderdag in de commissie besproken. De drie partijen zullen er steun zoeken bij de meerderheidspartijen.

"Nadat twee jaar lang werd bespaard op O&O, wordt vandaag slechts 0,62% van de publieke middelen aan O&O besteed. De private sector zit aan 1,5%. Samen is dit 2,12%. Dit is veel te weinig omdat kennis onze enige grondstof is", zegt Lode Vereeck (LDD).

Ter info: Finland zit nu al aan 3,96%, Duitsland in 2015 aan 3% en Zweden zal in 2020 maar liefst 4% van zijn budget in O&O investeren.

"Keuzes maken"

"Meer investeren in O&O is een collectieve verantwoordelijkheid van heel de regering", zegt Patricia Ceysens (Open Vld). "Kris Peeters zegt wel constant dat hij van Vlaanderen een topregio wil maken. Maar dan moet hij er wel naar handelen, want aan het huidige ritme komen we er nooit."

Geld dat nu naar bepaalde projecten gaat kan volgens de drie partijen beter naar O&O gaan. Zo menen ze alle drie dat de kindpremie overbodig is. "De afschaffing van de provincies zou 400 miljoen euro opleveren. En met een kostendekking van amper 16% kan bij De Lijn serieus bespaard worden", zegt Vereeck. Open Vld vindt straatbarbecues subsidiëren geen taak van de overheid, Groen! wil dan weer minder geld voor regionale luchthavens.YL

© 2011 Concentra