Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

Omzendbrief duikt op, N-VA en LDD vragen ontslag (De Morgen, 04/03/2011, p12)

04/03/2011 09:08 - Verschenen

Omzendbrief duikt op, N-VA en LDD vragen ontslag

"Ik vestig uw zeer bijzondere aandacht op de noodzaak tot voorzichtigheid, gebaseerd op budgettaire discipline, bij het plannen en uitvoeren van dienstverplaatsingen in binnen- en buitenland." Zo begint de omzendbrief die politiebaas Fernand Koekelberg in 2008 naar alle directies van de federale politie stuurde.

"Zowel het personeelslid als zijn meerderen zullen telkens een toets uitvoeren naar opportuniteit van de verplaatsing, de duur ervan, de kostprijs van de verschillende alternatieven en naar het aantal personeelsleden dat de dienstverplaatsing maakt. De dienstverplaatsingen zullen dan ook beperkt zijn tot de gevallen die noodzakelijk zijn en zullen enkel gemaakt worden door de betrokken personeelsleden, waarvan de aanwezigheid noodzakelijk is."

"Deze omzendbrief is de schande voorbij", reageert N-VA-fractieleider Ben Weyts. "Aan gewone agenten legt de commissaris-generaal regels op die hij zelf overtreedt. Zelf organiseert hij twee luxereizen voor in totaal tien mensen en voor een bedrag van bijna 100.000 euro. En dat allemaal voor een vicevoorzitterschap van het uitvoerend comité van Interpol dat drie maal per jaar vergadert. Het is onaanvaardbaar dat de regels die gelden voor de kleine garnalen blijkbaar niet gelden voor de dikke vissen. Even onaanvaardbaar is dat Koekelberg bijna 100.000 euro belastinggeld uitgeeft aan luxereizen naar Qatar in business class voor 10 mensen terwijl de politie schreeuwt om bijkomend geld. Politieagenten mailen mij dat het hen degouteert dat hun baas en zijn gevolg luxereizen houden, terwijl er geen geld is voor kogelvrije vesten voor agenten op patrouille."

"Dhr. Koekelberg is niet zomaar de chef van de politie. Hij is er het gezicht van. Hij bepaalt mee het imago van zijn korps en dus ook het beeld dat de burger heeft van de politieagent in de straat. Vooral daarom vraag ik, namens mijn partij, het ontslag van dhr. Koekelberg."

Ook LDD dringt aan op ontslag. "Ik hoor immers van verschillende bronnen dat dit niet de enige uitspatting van de politiebaas is geweest, maar dat het Comité P ook op facturen is gestoten van peperdure etentjes in Brusselse toprestaurants en een sjaal van honderden euro's", zegt Jean-Marie Dedecker.

De Morgen
(kvdp)
© 2011 De Persgroep Publishing

Reacties op "Omzendbrief duikt op, N-VA en LDD vragen ontslag (De Morgen, 04/03/2011, p12)"

Ronnie Van den Hoeck
07/03/2011 08:45
Na de politieke beslissing om de Rijkswacht in 2000 definitief te begraven gaf ik er op 1 april 2000 de brui aan. Na 24 jaar een succesrijke loopbaan te hebben opgebouwd binnen de BOB van Antwerpen en met de vooruitzichten op de politiehervorming kon ik mij niet meer motiveren om nog verder in een Mexicaans leger tedienen. Dat er 10 jaar na deze kostelijke hervorming uiteindelijk nog niets is veranderd, noch op politionele en gerechtelijke samenwerking bewijst ho enutteloos deze ganse politiehervorming is geweest. Nog altijd werken de verschillende diensten naast elkaar en kan de ene dienst het licht niet in de ogen van een andere zien schijnen.
Het is onbegrijpelijk dat momenteel alle technische middelen, databanken en informatiebestanden beschikbaar zijn maar dat het juist de politieke wil ontbreekt om deze aan elkaar te koppelen zodat een effectieve bestrijding van de criminaliteit mogelijk zou kunnen zijn.
Nog erger is dat nu meer en meer politieke benoemingen binnen de top van de politiestructuur worden gedaan met het gevolg dat zulke excessen als deze van de politiebaas tot het laatste moment worden ondersteund.
Eens te meer een bewijs van de Belgische onkunde en wanbeheer.
Ronnie Van den Hoeck
Sterckx Daniël
06/03/2011 18:42
Dat dit gebeurt, de geldverkwisting, wanneer men een titeltje bezit is reeds lang aan de gang. Ook op andere niveau's dan de politie. Dat is de titel-geilheid met daaraan verbonden de machts-geilheid en de hunker naar luxe om achteraf te kunnen zeggen ..." Kijk eens ik kan en mag dat , maar jij niet. Dus ben ik meer dan jij". Dit hanteren ze bijna allemaal. Er zijn daar ergens nog wel uitzonderingen die niet aan deze carrousel meedoen, gelukkig maar, en die hoor je of zie je niet. Maar de vraag moet hierbij dan ook gesteld worden over diegenen die die cadeautjes aanvaarden en die alzo hun beslissingen laten omvormen. Dit laatste is ook een zeer groot probleem, eigenlijk nog groter dan diegene die ze uitdeeld, en ik ben hier niet diene koekelbergh aan het verdedigen, zeer zeker niet - ik zou nog nie geerne. En neem van mij aan met een aan 100% grenzende waarheid dat niet alleen geld zo wordt gebruikt , maar ook het geloof. Neem onze cvp van vroeger maar eens onder de loep, die het woordje christelijk hebben geplaatst in hun partijnaam om zo de waan en de mist op te zetten dat ze alles zullen doen voor de man/vrouw in de straat. Het gevolg hiervan is dat er reeds decennia-lang artikeltjes en wetten achter de zeer dikke gordijnen werden geschreven om de politiek ten dienste te zijn. Ook heeft dit koekelberg-individu een zeer negatieve invloed op het beeld dat wij burgers van de politie zouden moeten hebben. Spijtig voor de mensen op de vloer, de politie-agent en de onderzoekers e.a., die alleen hun werk doen naar behoren, maar zeer sterk worden geremd in allerlei waarheden door titelpersoontjes. Voila, dit was het dan wat ik wou laten weten in niet te veel paragrafen, maar andere reacties van mij kan je volgen op mijn blog .."politieke leugens niet inbegrepen". Gegroet aan iedereen, en JM denk eraan de steun van mij heb je nog steeds.
Stephan Fouquaert
05/03/2011 09:07
Het is niet de eerste keer dat Mr F.K wordt betrapt op buitensporigheden, denk maar eens aan de benoemingen van een tijdje geleden. Zo een man laten wij meedingen aan belangrijke internationale posities ???? Ik wist wel dat we ons regelmatig belachelijk opstellen internationaal, maar hier gaat het nog verder. Moet je maar kunnen , jezelf belachelijk maken tegen een prijs van 100.000 Euro .

De man meldt zich nu ziek tot 14 Maart. Ferme politiebaas die Fernand !
Mooi voorbeeld voor zijn personeel, als het wat moeilijk wordt dan ga je gewoon op ziekteverlof.
Was daar ook geen omzendbrief m.b.t ziekteverzuim ?

Je zou toch verwachten dat een man in die positie zich zou verweren inplaats van zicht te verschuilen als een kleine jongen na het stelen van wat snoep .

Het feit dat F.K zich ziek meldt is typisch.
Waarom geen verlof nemen? Nee het moet ziekteverlof zijn zo speelt hij geen dagen verlof kwijt. Waarschijnlijk omdat hij een vakantie heeft gepland deze zomer in Qatar.

Misschien toch even zijn ziektebriefje nakijken, waarschijnlijk " incompetentities " .
PLAS Guillaume
04/03/2011 14:49
Philip Van Hamme van de politievakbond NSPV tracht van Fernand Koekelbergs een "politiek slachtoffer" te maken. Zijn pleidooi om Koekelbergs te verdedigen bewijst dat hij ook is aangetast door "normvervaging". Als men een post wil verkrijgen door 8OO man uit te nodigen en geschenken laat uitdelen tijdens de cafépause door zijn 2 secretaressen die meede op reis waren in Qatar dan kan men er maar alleen uit concluderen dat " een post die men verkrijgt door geschenken en dure etentjes uit te delen, niet verkregen wordt wegensde "geschiktheid van de kandidaat", maar wegens het uitdelen van cadeaus. Is dat geen poging tot omkoping? Deze vraag stelt elke normale burger zich. Als het geen omkoping is, wat is omkoping dan ? Had Fernand Koekelbergs deze cumul bekomen, dan kon hij alle 3 maanden op reis gaan met zijnj "hofhouding", zijn geliefde secretaresse en de andere secretaresse die ook meemoet om alles normaal te laten schijnen (wie ook mee mag profiteren zwijgt). Na de "betwistbare bevorderingen" van deze 2 secretarssen stelden zich al veel vragen, hoe dit kon. Niet te verbazen dat België 14 miljard Bef schulden heeft. Deze gaan stijgen totdat heel het budget moet dienen alleen om de interesten van de schuld de betalen. Dat sommige Ben Weyts en LDD dan nog willen beschuldigen van politieke spelletjes is ongehoord.. Wat hier gebeurde is een groot schandaal, verspilling van het belastinggeld. Als tien personen naar Qatar trekken in een Sheratonhotel moet men veronderstellen dat ze hier niet veel te doen hebben tenzij te paraderen met hun "Zonnekoning Koekelbergs" en zijn secretaressen waarvan er één is die hij zou bijzonder apprecieert volgens wat de media schreven over haar betwiste bevordering. Ben Weyts en Jean-Marie Dedecker hebben hier hun parlementaire taak helemaal correct vervult, en zij die deze verkwistingen goedkeuren willen niet dat er saneringen gebeuren maar alleen verder verspillen

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*