Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

Nu reeds debat topsportsubsidies starten!

04/03/2011 14:08 - Persbericht

Op vragen van Vlaams volksvertegenwoordiger Ulla Werbrouck (LDD) antwoordde Minister Muyters dat het overleg inzake het verlenen van subsidies voor topsporters pas na 2012 zal opgestart worden.

Ulla Werbrouck, Vlaams volksvertegenwoordiger LDD: "Ten eerste wordt ondersteuning voor een topsporter nu verleent op basis van de zogenaamde topsporttakkenlijst. Hierdoor komen, op een aantal uitzonderingen na, enkele de sporten op de zogenaamde topsporttakkenlijst (waartoe o.a. veldrijden niet behoort) in aanmerking voor ondersteuning door de Vlaamse overheid. Hierdoor vallen een heel aantal echte topsporters uit de boot." Gisteren in de commissie Sport gaf minister Muyters aan dat de resultaten van de Olympische Spelen van 2012 afgewacht moeten worden alvorens te spreken over een verandering in het beleid. Ulla Werbrouck kan hier geen vrede mee nemen.

"Het is natuurlijk zo dat één jaar voor de Olympische Spelen men het beleid niet kan omgooien, bovendien sta ik ook achter het algemeen kader. Ik pleit er alleen voor om nu al de discussie op te starten en niet te wachten tot na de Olympische Spelen van 2012. Vooraleer we dan wijzigingen in het beleid doorgevoerd hebben is het 2014 en zijn we weer 2 jaar voor de volgende Olympische Spelen. Mijn grootste bekommernis is dat onze topsporters prestaties kunnen leveren en indien we nu reeds de discussie voeren, kunnen we eindelijk eens een stap voor zijn. Niet alles moet reeds tot in de puntjes vastliggen, maar we kunnen reeds starten met de algemene krijtlijnen uit te zetten, waarbij ik zal pleiten voor een meer prestatiegerelateerde subsidiering," stelt Ulla Werbrouck.

Daarnaast verleent de overheid subsidies aan topsportevenementen. Hierbij valt op dat een aantal topsportevenementen deze subsidies in feite niet nodig hebben omdat ze zelfbedruipende organisaties zijn, bv. een veldrit Superprestige. Aan de andere kant constateren we echter dat er middelen nodig zijn om te voorzien in de medische begeleiding, vorming en training van jonge, talentvolle veldrijders. "Daarom ijver ik om de subsidies inzake dergelijke zelfbedruipende organisaties te verlagen en de vrijgekomen middelen aan te wenden waar ze wel broodnodig zijn. Maar door het huidige decretale kader kan dit op dit ogenblik niet," besluit Ulla Werbrouck

Reacties op "Nu reeds debat topsportsubsidies starten!"

Etienne VINCENT
04/03/2011 15:49
Zo zie je maar dat ook Muyters, oud VOKA(top)man geen budgetaire verantwoordelijkheid durft te nemen in een zaak die voor onze jeugd op middellange en lange termijn broodnodig heeft en nu moet beslist worden, zoniet verliezen wij tij en energie. Of gaat Muyters dezelfde weg op als Stevaert, Lieten en co : plaatsjes scheppen, poen pakken en gene klop vooruit geraken?

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*