Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

Nog eens 400 'postjes' minder (Het Nieuwsblad, p. 9, 16/09/2012)

21/09/2012 09:14 - Verschenen

Na de verkiezingen zullen er meer dan 1.230 lucratieve 'postjes' minder te verdelen zijn onder lokale politici. Milieuminister Schauvliege (CD&V) schrapte gisteren nog eens 436 mandaten bij de Vlaamse watermaatschappij. 'Maar er blijven nog 5.000 van deze nutteloze mandaten bestaan', klaagt LDD'er Peter Reekmans aan.

Wanneer we op 14 oktober gaan stemmen, kiezen we niet alleen een nieuw stads- of gemeentebestuur. Op basis van de nieuwe politieke evenwichten worden in bijna 100 Vlaamse intercommunales, gaande van watermaatschappijen tot crematoria, de 'postjes' in de raden van bestuur opnieuw ingevuld. Niet zelden gaan de mandaten in deze toezichtsraden als troostprijs naar politici die bij een verkiezing onverwacht uit de boot vielen, eerder dan naar politici die over kennis van zaken beschikken.

Zitpenningen

De Vlaamse regering probeert dat arsenaal aan mandaten nu af te bouwen tot een strikt minimum, omdat ze honderdduizenden euro's kosten aan zitpenningen. Eerder zette Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (SP.A) de distributiebeheerders Eandis en Infrax onder zware druk. Met succes. Samen schrapten ze 800 mandaten, goed voor een jaarlijkse besparing aan zitpenningen van 750.000 euro.

Op drie weken van de verkiezingen schrapt Vlaams milieuminister Joke Schauvliege nu ook twee derden van de mandaten bij de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW), voor 23 procent eigendom van de overheid. Volgens Schauvliege wordt de VMW door deze afslanking 'efficiënter'. De besparing wordt op 180.000 euro per jaar geschat.

Nog 5.000 over

Vlaams parlementslid Peter Reekmans (LDD), die al jaren slag levert tegen de wildgroei van deze lucratieve mandaten, is niet onder de indruk. 'Er blijven op regionaal niveau naar schatting nog steeds zo'n 5.000 van deze mandaten bestaan en die zijn de komende weken deolie om lokale voorakkoorden te smeden: de ene politieke partij een schepen, de andere krijgt als troostprijs het voorzittersschap van de plaatselijke intercommunale.'

Reekmans wil dat Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) deze intercommunales verplicht om nog voor de verkiezingen van 14 oktober minstens twee derden van hun mandaten te schrappen. 'Als 14 oktober achter de rug is, zijn we immers opnieuw vertrokken voor 6 jaar. En deze mandaten hebben voor u en ik maar één gevolg. En dat is dat de factuur van onze gas-, water- tot zelfs crematoriumfactuur nodeloos hoog is. Want wie betaalt die zitpenningen, denkt u?'

© 2012 Corelio