Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

Niet de naam, maar het geld voor Brussel is de sleutel van de staatshervorming

07/06/2010 16:57 - Persbericht

Lijst Dedecker is niet verbaasd over de heisa die de uitspraken van N-VA voorzitter De Wever over de toekomst van Brussel uitlokken bij de Franstaligen. Maar voor LDD laten de Vlamingen zich weer vangen aan een schijngevecht, en gaan ze weer voorbij aan de essentie van de staatshervorming, dat is financiële autonomie van gewesten en gemeenschappen.

Piet Deslé, lijsttrekker Brussel-Halle-Vilvoorde: "De naam die de 'hoofdstad' Brussel in de toekomst kan dragen is eigenlijk bijzaak. Dat we nu over een stad spreken, een stadsgewest of een hoofdstedelijk gewest, is een discussie over het geslacht der engelen."

"De enige vraag die echt telt voor de Franstalige heersers in Brussel is wie zal opdraaien voor de steeds oplopende kosten van die hoofdstad. Zolang Vlaanderen bereid is die bodemloze put van Brussel zonder morren aan te vullen, zullen de Miquets's, Onkelinx'en en andere Piqué's hartelijk blijven lachen om al die Vlaamse 'eisen'."

Ook Vlaams partijen laten zich telkens strikken

De afgelopen jaren werd elke bespreking over de staathervorming voorafgegaan door een klein protocol, waarin Brussel telkens een krediet van meer dan 100 miljoen euro kreeg toegewezen. Dat gebeurde in 2006, in 2007 en nogmaals in 2010. Dat die discussies geen jota hebben opgeleverd beletten niet dat de centen aan Brussel wel degelijk zijn uitbetaald. Het verbaast LDD dan ook niet dat PS, cdH, MR en Ecolo met één stem weer 500 miljoen euro eisen voor Brussel, vooraleer ze aan tafel gaan zitten.

Jean-Marie Dedecker, voorzitter LDD: "Solidariteit is geven en krijgen, maar in het Nederlands komt het altijd neer op geven, en in het Frans altijd op krijgen. De Vlamingen zijn het kotsmoe ieder jaar voor 12 miljard euro 'solidair' te zijn, en dan nog de Franstaligen hooghartig aanspraak horen maken op het Vlaams grondgebeid, of het Vlaams karakter van de Rand rond Brussel te miskennen."

Voor LDD is het duidelijk dat elke onderhandeling over de staatshervorming moet starten met een stevige inventaris van de inbreng van de 2 gemeenschappen in dit land. Van op een wit blad moeten dan afspraken worden gemaakt om de transfers binnen 5 tot 10 jaar af te bouwen. Voor Lijst Dedecker gaan deze verkiezingen alleen om Uw centen, en dat geldt zeker voor de staatshervorming.

Opmerkingen of vragen over dit artikel? Laat het ons weten via onderstaand formulier.

E-mailadres: *
Boodschap: *
 

Lees hier ons privacybeleid

 

*Verplichte velden