Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Interviews

Na de mislukte gemeenteraadsverkiezingen bleef het oordverdovend stil rond LDD. Hoe ziet Vlaams fractieleider Lode Vereeck zijn toekomst en die van zijn partij? (Lode Vereeck) (De Zondag, 09/12/2012)

10/12/2012 17:07 - Interview

BRUSSEL - Na de mislukte gemeenteraadsverkiezingen bleef het oordverdovend stil rond LDD. Hoe ziet Vlaams fractieleider Lode Vereeck zijn toekomst en die van zijn partij?

"LDD heeft goed gescoord in die gemeenten waar ze goede, en vooral bekende, kandidaten kon uitsturen en minder in die gemeenten waar ze over minder bekende kandidaten beschikte", maakt Lode Vereeck de conclusie.

Ziet u nog een toekomst voor uw partij?

Absoluut. Op dit moment zitten alle partijen, behalve N-VA, in de problemen. Wij hebben nog altijd een relevant programma en een goed functionerende fractie in het Vlaams parlement. Daar blijf ik op hameren. Neem de fiscale hervorming. Ik heb vorig weekend nog op een sp.a-congres gesproken over onze sociale vlaktaks. De kiezer heeft in 2009 gekozen voor dit programma.

Volgens de laatste verkiezingen en peilingen vindt dat electoraat uw partij niet langer relevant.

Ik ga niet ontkennen dat onze electorale situatie moeilijk is. Voorzitter Jean-Marie Dedecker heeft duidelijk gesteld dat we eind volgend jaar een evaluatie zullen maken. Maar hij benadrukte, en ik volg hem daarin, dat we geen verloren race gaan lopen. Mochten er nu verkiezingen zijn, zou dat een verloren zaak zijn. Maar er zijn nu geen verkiezingen. Die vraag is dus niet aan de orde. Het politieke landschap is ontzettend beweeglijk. Ik wijs er op dat ook N-VA in november 2008 de kiesdrempel niet haalde. Wij gaan dus voorlopig verder met LDD hard werken, kiezers overtuigen en dan zien waar het schip strandt. Anderzijds is een partij niet meer dan een middel om een aantal idealen te verwezenlijken. Een partij is geen doel op zich. Als die kiezer niet verder wil met onze partij, moeten we andere middelen zoeken.

U sluit een overstap niet uit.

Dat is op dit moment niet aan de orde. Ik ben in 2009 verkozen onder het LDD-programma en zal dat uitvoeren tot 2014. Het is wel mijn ambitie om daarna in de politiek actief te blijven. Ik wil nog zaken realiseren, zoals een grondige fiscale hervorming.

Hoe is het ondertussen in uw Vlaamse fractie? Functioneert die nog goed nu Jurgen Verstrepen uit LDD gezet is?

Jurgen is niet langer lid van LDD omdat hij een persoonlijk probleem had met onze voorzitter. Die twee hebben een haat-liefde-verhouding. Dat meen ik echt. Ze zien elkaar graag, maar toch botsen ze elke keer. Ze hebben ook hetzelfde karakter. De laatste ruzie was er één te veel. Maar binnen de fractie voert Jurgen heel loyaal het programma van LDD uit.

 

(Paul Cobbaert)