Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

"N-VA heeft belang bij bondgenoot aan rechterzijde" (De Morgen, 18/12/2010, p7)

18/12/2010 07:22 - Verschenen

Lijst Dedecker sluit kartelformule niet uit

Na de funeste ko van 13 juni heeft Lijst Dedecker (LDD) zich maanden gedeisd gehouden. De sterk uitgedunde partij plooide terug op zichzelf om haar wonden te likken, in de hoop om sterker terug te komen. Met founding father Jean-Marie Dedecker nog steeds in de spits, maar met een andere kapitein aan het roer: Lode Vereeck. Vandaag brengt die zijn nieuwe 'partijraad' samen.

BRUSSEL - Volgens Vereeck is er voor LDD wel degelijk een plaats in de waaier van politieke partijen. Meer nog: 'Zonder partner op rechts dreigt de N-VA geïsoleerd te raken.' De twee moeten communautaire bondgenoten worden, meent de LDD-voorzitter, die een kartelformule niet verkiest maar ook niet uitsluit indien er vroeger dan verwacht een stembusgang volgt.

"We zijn nog altijd goed voor 170.000 stemmen." Ziedaar het bestaansrecht van LDD. Sinds de verwoestende verkiezingsnederlaag was de partij helemaal weggedeemsterd, maar daar komt nu verandering in. Na een lange periode van herbronning is Lijst Dedecker klaar voor een doorstart. De Vlaamse fractie draait alweer op volle toeren, Jean-Marie Dedecker zelf handhaaft zich in de Kamer, en onder leiding van de nieuwe partijvoorzitter Lode Vereeck (Dedecker is nog altijd statutair voorzitter, maar hij heeft al zijn bevoegdheden afgegeven, MJ) wordt volgende maand een nieuwe naam en een nieuw logo gekozen. "Hoe die naam zal luiden, wordt dan beslist maar het zal in elk geval níét Dedecker zijn", aldus Vereeck. Op 22 januari zal hij het "vernieuwings- of verkiezingscongres" voorzitten.

In de aanloop naar het congres brengt Vereeck alvast de nieuwe partijraad bijeen. De partijraad zal vandaag samen met zo'n 200 'gewone' leden in het Vlaams Parlement "heel open, kritisch en liberaal" nadenken over het te volgen pad. Daarbij zijn de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 de eerste mijlpaal die voor ogen wordt gehouden.

Vlaamse VVD
"We hebben met het idee gespeeld om een soort van ledenbeweging te worden, zonder lokale verankering", begint Lode Vereeck. "Maar in Vlaanderen is en blijft die lokale verankering belangrijk. Daarom hebben we nu ook vormingsdagen voor onze mensen georganiseerd, is er een centraal aanspreekpunt en halen we de banden met onze jongerenafdeling opnieuw aan. Op dit moment hebben wij strikt genomen geen verkozenen, maar we hebben wel veel lokale mandatarissen. Bedoeling is om nu te gaan professionaliseren om in 2012 een sterk resultaat neer te zetten."

Het partijlijn is aangescherpt en in 20 resoluties gegoten. Vereeck noemt het een klassiek-liberaal, optimistisch programma. "LDD zal niet meer toestaan dat anderen met onze thema's gaan lopen. Zo is het confederalisme tijdens de vorige verkiezingscampagne gekaapt door Bart De Wever (N-VA) en is de afschaffing van de onroerende voorheffing op de eerste woning plots opgedoken bij sp.a! Wij blijven bij de vlaktaks, bij het creëren van meer jobs door minder lasten op arbeid, bij minder belastingen.

"We willen", vervolgt de voorzitter, "een Vlaamse variant van de VVD zijn (Nederlandse liberale partij die in juni de verkiezingen won, voorzitter Mark Rutte is nu minister-president, MJ), met dat verschil dat we op dit moment geen machts- of beleidspartij zijn. De rol van 'politieke consumentenbond' ligt ons wel."

Een stijlbreuk met de bruuske 'schandaalpolitiek' van voorganger Dedecker? Vereeck wikt zijn woorden. Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is. "In het verleden zijn we misschien wat te hard en te snel gegaan met het aanklagen van wantoestanden. De Vlaamse fracties zijn dan weer aan de 'zachte' kant. Zaak is om het evenwicht te bewaren."

Grootheidswaanzin
Al van in oktober gaat LDD ervan uit dat alléén de financiële markten nog verkiezingen kunnen afwenden. "De onderhandelingen zitten al heel lang op een dood spoor", meent de partijtop. Vandaar de strijdvaardige campagnetaal. De partij ruikt een kans om zich te profileren. Toch beseft Lode Vereeck dat het nog te vroeg is om op spectaculaire wijze uit het dal te klauteren. "Op het moment dat er verkiezingen georganiseerd worden, rijst een opportuniteitsvraag", concludeert Vereeck. "Met ons stemmenaantal zijn we goed voor vier of vijf zetels, maar dan moeten we overal wel de kiesdrempel halen. Mogelijk doen we dat in een kartelformule, als de vraag gesteld wordt. We zullen in elk geval alle voorstellen bekijken."

Het liefst trekt de LDD op eigen kracht verder, weliswaar in een sterk communautair bondgenootschap met N-VA. Vereeck: "Op dit moment heeft de partij van De Wever 30 procent en wij 3 procent, maar ze raken stilletjes aan geïsoleerd en kunnen een tweede rechtse partij aan hun zijde dus goed gebruiken. Uit een recente studie die in jullie krant gepubliceerd werd, bleek dat N-VA 110.000 stemmen van ons heeft afgesnoept. Wel, wij willen die stemmen terug. Met pakweg 25 procent voor N-VA en 8 procent voor LDD zitten we al in een heel andere logica, nietwaar?"

En neen, aldus nog de partijvoorzitter, dat is geen grootheidswaanzin. Recht voor de raap ambitieus zijn, het is altijd al een kenmerk van LDD geweest. En, om even héél ver in de politieke toekomst te kijken, het streefdoel voor 2014 bevestigt dat: in elk arrondissement ruim boven de kiesdrempel eindigen.

De Morgen
(Marjan Justaert)
© 2010 De Persgroep Publishing

Reacties op ""N-VA heeft belang bij bondgenoot aan rechterzijde" (De Morgen, 18/12/2010, p7)"

Nog geen reacties.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*