Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

Muyters snoeit in topsportscholen (De Standaard, 14/06/2011, pagina 9)

14/06/2011 15:15 - Verschenen

'Instroom jong talent te klein, kwaliteit te laag'

Minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) snoeit in de Vlaamse topsportopleidingen. Vanaf 1 september verdwijnt handbal, maar ook judo en atletiek slanken gevoelig af omdat ze te weinig toppers leveren.

Opschudding in de Vlaamse topsportscholen. Minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) heeft een plan klaar om de topsportopleidingen gevoelig af te slanken. Grootste slachtoffer wordt het handbal: vanaf 1 september verdwijnt het in het eerste, derde en vijfde middelbaar. In het schooljaar 2012-2013 gaan het tweede, vierde en zesde jaar voor de bijl.

Ook atletiek deelt in de klappen: afstandslopen (800 meter tot marathon) aan de topsportschool wordt in de eerste twee graden opgedoekt. Ook in andere sporttakken, waaronder judo, verdwijnt de eerste graad. 'Van de 17 topschoolsporten in Vlaanderen blijven enkel tennis, tafeltennis, zwemmen en gymnastiek buiten schot', signaleert Vlaams Parlementslid Ulla Werbrouck (LDD). De ex-topjudoka luidt de noodklok na 'alarmkreten uit het veld': 'Philippe Muyters hanteert de botte bijl. Vanaf 1 september, dat is véél te snel.'

De hervorming volgt na een evaluatie per sporttak van de zes Vlaamse topsportscholen. Die zijn in 1998 opgericht om zoveel mogelijk topatleten te vormen én medailles te winnen. Maar de impact van de scholen blijft gering, zo bleek in februari uit VUB-onderzoek. Slechts 54 procent van alle Vlaamse sporters die ooit de top-8 van Europa bereikte, kwam uit de topsportschool.

Om dat cijfer op te krikken, werkte Muyters met de Taskforce Topsport aanbevelingen uit. De belangrijkste is de opheffing van topsport in de eerste graad, voor beginnende sporters. 'De instroom van jong talent is te klein, de kwaliteit ligt te laag', luidt het.

Voortaan moeten de sportfederaties en de sportclubs het sporttalent opspeuren en ontwikkelen. 'Pas op latere leeftijd stromen de toptalenten door richting topsportschool', is de redenering. Maar op extra middelen hoeven de federaties niet te rekenen. 'Compleet fout. Geen enkele sportclub biedt evenveel structuur als een topsportschool', reageert Werbrouck. 'Ze hebben de middelen niet. En zijn onze topsportscholen niet opgericht omdat het clubniveau te laag ligt?'

De komende weken staat nog overleg gepland. Zo hoopt de Vlaamse Atletiekliga de afschaffing van topsport in de eerste en tweede graad te voorkomen. 'Ook al pieken afstandslopers pas op late leeftijd, ze moeten tijdig professionele vorming krijgen.'

De Standaard

(vdy)

© 2011 Corelio

Reacties op "Muyters snoeit in topsportscholen (De Standaard, 14/06/2011, pagina 9)"

maxvan
16/06/2011 20:28
waar is de fatsoenlijke communicatie tussen mensen gebleven. Indien er nu eens echte goede communicatie zou zijn. Dan zou de een weten van de andere en zo in plaats van te bezuinigen op elke vlak eerst alles op een andere manier eens bekijken en echt zien wat er scheelt. Dan zouden ze andere kwaliteiten tegenkomen die ze op het eerste ogenblik niet zien.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*