Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

"Moordenaars moeten vingerverven" (Het Laatste Nieuws, 18/06/2011, pagina 4)

18/06/2011 21:48 - Verschenen

Er is een open oorlog uitgebroken tussen de opvoeders en de cipiers van de jeugdgevangenis in Everberg. "De lichtzinnigheid waarmee de opvoeders de minderjarigen - onder wie moordenaars, roofovervallers en groepsverkrachters - hier begeleiden, wordt ronduit gevaarlijk", klinkt het bij de cipiers. "Onlangs lieten ze hen tv kijken: naar een Amerikaanse documentaire over hoe gevangenen wapens maken. De waanzin ver voorbij." Peter Reekmans, parlementair van LDD, eist het ontslag van de betrokken directrice.

Het lijkt helemaal fout te lopen in de jeugdgevangenis in Everberg. Op nationaal vlak hebben de penitentiair beambten begin deze maand een stakingsaanzegging ingediend. "En reken er maar op dat de cipiers van Everberg de eersten zullen zijn om mee te staken", klinkt het bij cipiers die anoniem getuigen. "De heropvoeding van de delinquente jongeren was er altijd al een lachertje. Jongeren van 17 jaar die zitten voor moord, laten ze vingerverven of knutselen. Nu, dat waren we wel al gewoon."

Maar sinds kort waait er een nog 'lossere' wind. "Je houdt het niet meer voor mogelijk wat die opvoeders de delinquenten allemaal laten doen. Onlangs was er een les seksuele opvoeding voor een leefgroep waartussen een aantal groepsverkrachters zaten. Met een dildo in de ene hand en een condoom in de andere toonde de opvoeder-leerkracht hoe het moest. Ik moet u er niet bijvertellen dat met die 'testosteronbommen' nadien geen land te bezeilen viel." Een ander voorval is al enkele maanden oud: "Ze hadden een opvoeder zo ver gekregen dat ze in de tv-zaal naar een 'interessante documentaire' op Discovery Channel mochten kijken. Wij, de cipiers, geloofden onze oren niet toen bleek dat het ging over een Amerikaanse gevangenis waar cipiers toonden hoe de gedetineerden wapens maken en hun cel binnensmokkelen. We kunnen u zeggen: we hebben die jongeren nog nooit zo aandachtig gezien."

Mesjes

De oplopende ruzies tussen cipiers en opvoeders worden ook uitgevochten voor de neus van de delinquenten. "Toen één van de jongeren zijn grote boodschap in zijn hand deed en die vanuit zijn cel op het binnenplein mikte, wilden wij de jongeman in kwestie zijn hoopje laten opkuisen. Een opvoeder verbood ons dat. 'Pedagogisch onverantwoord, jullie cipiers moeten dat opkuisen', klonk het. Die jongeren wisten meteen waar ze aan toe waren. Sindsdien is het werpen met uitwerpselen een soort hobby geworden. De cipiers hollen er met borstel en blik achteraan." Ook bij de kooklessen gaat het fout. "Telkens weer verdwijnen zowat alle plastic mesjes die door de opvoeders gretig uitgedeeld worden. Een deel vinden we terug in de cellen. Nu hebben we nog de tijd om die 'wapens' terug te zoeken. Straks wordt dat zo goed als onmogelijk, want volgens een nieuw plan zal er maar één cipier per tien jongeren meer overblijven, tegen twee nu. Voor ons is dat een brug te ver. De veiligheid is in het gedrang en het is wachten op de eerste échte slachtoffers."

Pamperen

Peter Reekmans, Vlaams Parlementslid voor LDD, verzamelde de klachten van de cipiers. Hij eist een debat over de wantoestanden én het ontslag van de directrice die instaat voor de opvoeders. "De getuigenissen van die cipiers tonen écht aan dat het helemaal fout loopt met de opvoeders. In Everberg is er geen pedagogisch project die naam waard. Men pampert de jongeren met onnozelheden in plaats van een poging te ondernemen om ze opnieuw normen en waarden bij te brengen. De cijfers die ik van cipiers kreeg, zijn dan ook dramatisch: acht van de tien jongeren hervallen na hun 'straf' in Everberg. Er zijn jongeren die er prat op gaan dat ze al aan hun achtste rondje Everberg bezig zijn! De jeugdgevangenis lijkt eigenlijk meer op een opleidingsinstituut voor talentvolle criminelen", klinkt het boos.

Frank Mulier, afdelingshoofd van de gemeenschapsinstellingen en dus ook van de opvoeders in Everberg, is verrast door de getuigenissen. Hij wil in de krant niet veel kwijt, maar dringt wel aan op overleg met de cipiers over de problemen. Volgens hem is de zaak deels terug te brengen tot het feit dat er bij de cipiers ongerustheid heerst over het nieuwe uitbreidingsplan van Everberg. Dat hierbij ook de directrice persoonlijk geviseerd wordt, vindt hij unfair.

Dirk Coosemans

Het Laatste Nieuws

© 2011 De Persgroep Publishing

Reacties op ""Moordenaars moeten vingerverven" (Het Laatste Nieuws, 18/06/2011, pagina 4)"

Nog geen reacties.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*