Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

"Moment aangrijpen om overheid écht af te slanken"

18/05/2009 16:10 - Persbericht

Het selectiebureau van de federale overheid Selor meldt vandaag in een persbericht dat nog ongeveer 3.500 jobs moeten ingevuld worden in 2009.

Het mag duidelijk zijn dat de crisis die veel bedrijven tot ontslagen dwingt geen invloed heeft op de recruteringsnoden van de federale overheid.

Voor Lijst Dedecker (LDD) moet de overheid net in deze crisistijd de broekriem aanhalen en het moment aangrijpen om écht af te slanken.

Lode Vereeck, LDD-lijsttrekker Limburg: "De vergrijzing van het ambtenarenapparaat is een unieke kans om onze overheid af te slanken en de kwaliteit van de dienstverlening te verhogen zonder sociaal bloedbad. Door nu opnieuw zo massaal aan te werven is België goed op weg om deze unieke kans in zijn geschiedenis te missen.

"Het gevolg zal zijn dat we vervolgens voor nog eens 40 jaar met een log en inefficiënt overheidsapparaat te kampen zullen hebben."

Vlaanderen

Het is niet alleen op federaal vlak dat de overheid moet afslanken. Ook op Vlaams niveau is de overheid in het zelfde bedje ziek. Uit een recente studie blijkt zelfs dat vooral Vlaanderen de motor is achter de groei van de publieke tewerkstelling in ons land.

Vereeck: "De afgelopen zeven jaar kwamen er zevenduizend Vlaamse ambtenaren bij en 27.000 ambtenaren in de gemeenten. Die laatste werden enkel en alleen aangeworven om de regelneverij van de Vlaamse overheid uit te voeren."

"Het doolhof van de administratie is nu groter dan ooit. Geen kat die er haar jongen nog in terugvindt."

Lijst Dedecker wil dan ook dat de volgende Vlaamse regering een rem zet op de groei van het Vlaamse overheidsapparaat. Een efficiëntere en slankere overheid is onder meer mogelijk door gebruik te maken van de ‘Gouden Gids'-methode.

"Indien uit de Gouden Gids blijkt dat er bedrijven bestaan die dezelfde taken vervullen of diensten of producten leveren die momenteel door bestaande overheidsbedrijven gebeuren, dan betreft het geen kerntaken en kunnen deze overheidsopdrachten geprivatiseerd worden," besluit Lode Vereeck.