Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Opinies

"Moeten scholen en jeugdclubs alert zijn voor extreme jongeren?" (GVA, 30/12/2010, p8)

30/12/2010 08:45 - Opinie

Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) roept scholen, sportclubs en jeugdverenigingen op om in te grijpen als jongeren dreigen te radicaliseren. Radicalisering ligt aan de basis van terrorisme, maar is vaak onzichtbaar. "Wie merkt dat een jongere zich afzondert en dingen gaat zeggen die hij voordien nooit zei, moet hem of haar daarover aanspreken", zegt Turtelboom. "Levert dat niets op, dan moet de politie worden ingeschakeld."

"Ja, ik vind dit een goed voorstel. En als iemand van de oppositie dit vindt, wil dat wat zeggen." Zo reageert volksvertegenwoordiger Jean-Marie Dedecker op het voorstel van Annemie Turtelboom.

"Als mensen signalen opvangen dat het scheefgaat, dan moeten ze ingrijpen. We moeten niet wachten tot het kalf verdronken is. Eigenlijk kun je het vergelijken met de drugsproblematiek. Ook daar is het belangrijk om onmiddellijk in te grijpen."

"Het gaat hier helemaal niet om jongeren die 'wat raar doen'. Het gaat om geweld en extremisme. Dat betekent niet dat we altijd direct naar de politie moeten stappen. Het is geen heksenjacht en we gaan ook geen Stasi-methodes gebruiken. Het voorstel is in de eerste plaats bedoeld als preventie en niet als repressie."

"In onze maatschappij moet er in elk geval dringend weer sociale controle komen. Wij blijven angstig zitten als we getuige zijn van geweld. We rekenen te veel op de politie en op de camera's. Het zou dus geen slecht idee zijn als mensen opnieuw naar ouders durven bellen wanneer ze een probleem signaleren."

GVA
(Sabine Deman)
© 2010 Concentra

Reacties op ""Moeten scholen en jeugdclubs alert zijn voor extreme jongeren?" (GVA, 30/12/2010, p8)"

frank castel
31/12/2010 18:37
ongenuanceerd zeg ik neen ...
op reacties op Moeten scholen en jeugdclubs alert zijn voor extreme jongeren
we moeten de ouders harder gaan aanpakken , indien hun kinderen tot last zijn
bijvoorbeeld :
het opschorsen van het kindergeld ... werkstraffen en dergelijke, kortom een harde aanpak
sommige ouders hebben zelf geen besef van normen of waarden of zijn onverschillig ten zien van ....
hierbij ga ik nog een stapje verder ,
je kan weinig begingen tegen de
Islamitische psychoses !

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*