Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

In het nieuws

Moet er nog zout zijn?

09/12/2010 08:58 - In het nieuws - Transport - Peter Reekmans

Strooizouttekort en strooidiensten die niet optimaal functioneerden zorgden vorige winter voor ellenlange files en gevaarlijke wegen. Minister van Openbare Werken Crevits stuurde het winterplan van AWV bij en sloot een samenwerkingsprotocol af met de diverse stakeholders. Eén winterprik van tien dagen volstaat echter al om geconfronteerd te worden met een bekend oud zeer nl. een strooizoutschaarste. "Moet er geen zout zijn?" vraagt Vlaams volksvertegenwoordiger Peter Reekmans (LDD) zich af, die suggereert om het winterplan nogmaals bij te sturen en werklozen in te schakelen om fiets- en voetpaden ijsvrij te houden bij verergeren van de wintertoestand.

"Verdubbeling van de zoutvoorraad, betere coördinatie met de provinciale en lokale overheden, blokstrooien, samenwerking met een rits betrokken organisaties. Dat was het goedbedoelde winterplan van Minister Crevits. Vandaag, na tien dagen stevig vriesweer en dito sneeuwval, manifesteren zich echter al de eerste tekorten aan strooizout.  Vooral in Limburg en Vlaams-Brabant kijkt men aan tegen de bodem van de zoutstocks. Dit is onbegrijpelijk," betoogt Reekmans. "Men weet hoeveel men gestrooid heeft vorig jaar. Men weet dat strooizout tijdens een strenge winter schaars is vermits het niet alleen in Vlaanderen glad is. Indien de leveranciers van strooizout niet tijdig en niet over voldoende voorraad beschikken, zitten we voor de zoveelste maal in de knoei. Sommige gemeenten hopen nu al dat ze mogen putten uit de zoutstocks van AWV die bestemd is om de belangrijkste verkeersaders open te houden. Of de wegen ijsvrij en veilig kunnen gehouden worden met behulp van  zoutloze oplossingen in de vorm van zand, steengruis of van het borstelen van de wegen, is twijfelachtig. Dit alles gaat opnieuw de richting uit van amateurisme," beklemtoont Reekmans. " 

Werklozen die een handje helpen
Enkele weken geleden werden door brandweer en civiele bescherming zandzakjes rondgedeeld die soelaas moesten bieden tegen overstroomde straten en rioleringen die smurrie uitbraakten. Moet er geen zand zijn, klonk het her en der. Vandaag is het tijd voor een variant op dit gekende gezegde. Burgers zijn, op straffe van boete,  immers verplicht hun stoep ijsvrij te houden. Voor oudere mensen is die klus soms gevaarlijk of zelfs niet doenbaar. Ook voor gezinnen waar men in de vroege ochtend vertrekt om te gaan werken, is dit niet altijd haalbaar. Waarom zouden gemeenten geen beroep doen op de goodwill van werklozen om een handje toe te steken bij de gemeentediensten om burgers te helpen en om bijvoorbeeld zoutzakjes te bedelen?", vraagt Reekmans zich af. 

Reacties op "Moet er nog zout zijn?"

Babeth van Son
09/12/2010 14:07
Ik vond de reactie van de burgemeester van Genk eerder deze week heel grappig: "je kunt zout niet goed opslaan...".

Hij bedoelde eigenlijk dat het klontert als het nat wordt, maar ik vraag me af hoe de strooidiensten anders hun zoutvoorraden opslaan dan gewoon in open loodsen, 'k heb het nooit anders gezien.

Ik zou graag zout zien gestrooid worden op de voetpaden in mijn straat... de eigenaar van het grote braakliggende terrein doet het niet, de eigenaar van het park rond de enorme villa doet het niet... blijven er enkele bewoners over, waarvan de helft bejaard. Mijn man veegt en strooit al voor de buren, heeft zout gegeven aan een buur die er geen had. Veel mensen doen zulk "vrijwilligerswerk"... leren onze kinderen dat nog op school ? 't Zou een belangrijker les zijn dan "zonder-haat-straat"-bordjes leren maken.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*