Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

In het nieuws

Ministers geven potentiële besparingen vrij

07/07/2010 13:15 - In het nieuws - Vlaams - Begroting - Vlaams parlement

Op de laatste dag voor het zomerreces heeft het Vlaams Parlement duidelijkheid gekregen over welke budgetten (kredieten) de Vlaamse ministers geblokkeerd hebben. Het zijn gelden die vrij komen als de Vlaamse begroting eind dit jaar op koers ligt. Ze worden in echte besparingen omgezet als de begrotingsdoelstellingen niet gehaald worden.

De oppositie was vorige week bijzonder boos omdat de regering weigerde details te geven. Na een demarche van Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) heeft het parlement de informatie nu toch gekregen. In totaal worden voor 190 miljoen euro budgetten geblokkeerd.

Innovatie

Opvallend in de verstrekte informatie is dat dit jaar 30,3 miljoen euro aan gelden worden geblokkeerd voor het beleidsdomein Wetenschap en Innovatie, een portefeuille van sp.a-minister Ingrid Lieten. Die kunnen omgezet worden in besparingen.

'Als dat gebeurt, komen die besparingen bovenop de eerdere besparingen van de Vlaamse regering op onderzoek en ontwikkeling', reageert Lode Vereeck, de fractieleider van Lijst Dedecker (LDD).

In de begrotingscontrole die vorige week werd gestemd, had de regering 29 miljoen euro extra budgetten voorzien voor innovatie. 'Maar die dreigen teniet te worden gedaan als op het eind van het jaar 30 miljoen euro bespaard moet worden.'