Lijst Dedecker Brussel is helemaal niet opgezet met het plan van Vlaams minister van Onderwijs Vandenbroucke (SP.A) om het verplicht aantal lessen Frans op te heffen in de Nederlandstalige basisscholen van het Brussels Gewest.
Hierdoor zouden scholen niet langer verplicht zijn om elk kind vanaf het derde leerjaar Frans te onderwijzen.
Jan Vandenbussche, voorzitter LDD-Brussel:
"Als er één punt is waar alle Brusselse politici het eens over zijn, is het dat een goed taalonderricht de enige sleutel is voor de toekomst van deze internationale stad. Dat het onderwijs van het Nederlands in de Franstalige scholen in Brussel ondermaats is, mag voor de Vlamingen geen reden zijn om zelf hun troeven uit handen te spelen. De Vlaamse kinderen moeten gewapend blijven om in de 2-talige stad Brussel hun weg te vinden, en de kennis van het Frans is daarbij een noodzaak, zoals het voor anderstaligen essentieel is om Nederlands te leren."
Voor LDD-Brussel is het duidelijk dat de sp.a minister zijn beleid opnieuw afstemt op de niet-Vlamingen in de hoofdstad, die de Vlaamse scholen massaal zijn komen bevolken, wellicht omdat de Franstalige overheid schrijnend tekort schiet in haar onderwijsopdracht.
Daarom vindt Vandenbroucke dat de vrijgekomen uren kunnen gebruikt worden om meer Nederlandse lessen te geven.
Jan Vandenbussche: "Het is weer een typisch linkse reflex om de belangen van de Vlaamse kinderen ondergeschikt te maken aan die van de ouders die van het Vlaamse onderwijs komen profiteren. De minister zou beter serieuze eisen stellen aan de anderstalige ouders die hun kinderen in de Vlaamse scholen plaatsen, zodat ze het normale onderwijsniveau kunnen halen. Die kinderen zullen trouwens ook geen last hebben van verplichte Franse lessen, omdat Frans voor velen onder hen ook een tweede, aangeleerde taal is."