Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

Minister Lieten vaardigt motie van wantrouwen tegen eigen Vlaamse regering uit

18/02/2011 12:10 - Persbericht

Deze week is pijnlijk duidelijk geworden dat de samenhang in de Vlaamse meerderheid volledig weg is. Na de verdeeldheid over de vzw I-Cleantech tussen CD&V en N-VA enerzijds en SP.a anderzijds, veegt viceminister-president Ingrid Lieten haar CD&V en N-VA collega's de mantel uit. In een email noemt ze hen "uit teflon en beton opgetrokken gevoelloze karikaturen". Het toont aan hoe slecht sfeer binnen de Vlaamse regering is. Fataal is echter dat ze niet langer gelooft in Vlaanderen In Actie, het paradepaardje van deze Vlaamse regering. Door beide uitspraken is de samenhang en geloofwaardigheid van deze regering volledig weg. Mede door de spanningen in de federale onderhandelingen is ook deze Vlaamse coalitie duidelijk op haar einde.

Minister Ingrid Lieten, die niet verkozen werd in het Vlaamse Parlement, rijdt de afgelopen weken een brokkenparcours. Er was de controverse over de visienota over de VRT (die eerst in de media werd uitgebracht) en de aankondiging van 100 gratis electrische wagens in Limburg (zonder dat de gunningprocedure werd afgewacht). Deze week was er de controverse rond de vzw I-Cleantech dat door de Inspectie van Financiën werd afgebrand als volstrekt nutteloos en "gesubsidieerde jobcreatie". Dit dossier is een echte splijtzwam binnen de meerderheid. Het zou het laatste "speeltje" zijn dat CD&V en N-VA nog gunnen aan SP.a. Tot vandaag wellicht.

LDD fractieleider Lode Vereeck: "We sukkelen van het ene incident in het andere met deze Vlaamse regering. Op federaal niveau hebben we dan nog altijd geen nieuwe regering, maar op Vlaams niveau zitten we met een rariteitenkabinet. De afkeer tussen N-VA en SP.a op federaal niveau begint ook op Vlaams niveau tot onoverbrugbare tegenstellingen te leiden."

Het positieve aan de openhartige mail van vice-minister-president Ingrid Lieten is dat ook zij duidelijk niet gelooft in VIA dat ze afdoet als "geen sterk merk". Blijkbaar is minister-president Kris Peeters nog de enige die denkt dat VIA Vlaanderen werkelijk vooruit zal helpen.

LDD-fractieleider Lode Vereeck: "VIA was al enige tijd dood, maar met deze uitspraken is VIA meteen ook begraven. Deze Vlaamse regering miste al visie en daadkracht, maar nu is ook de geloofwaardigheid van deze regering volledig weg. Na dit zoveelste incident is duidelijk dat deze regering geen ploeg meer is, maar aaneenhangt met los zand. Minister-president Kris Peeters zit  dus met een ernstig probleem. Wie neemt deze Vlaamse regering nu nog ernstig? Ik contacteer alvast mijn collega-fractievoorzitters uit de oppositie met het voorstel om ter zake in de plenaire vergadering van woensdag a.s. een gezamenlijk initiatief te nemen."

Reacties op "Minister Lieten vaardigt motie van wantrouwen tegen eigen Vlaamse regering uit"

Eddy Holvoet
21/02/2011 09:37
Ontslag zou eerlijk zijn
Etienne VINCENT
18/02/2011 15:34
Het enige wat nog op de agenda mag komen te staan van het Vlaams Parlement is het ontslag met ingang van vandaag van ten eerste een vrouw die de eerste maal niet verkozen was, ten tweede een vrouw die via De Lijn en "gratis" Steve Stevaert nadien op een direct verkiesbare plaats werd gezet en ten derde een onderzoek naar haar vroegere "wan"daden zowel bij De Lijn, BAM als om het even welke instelling waar zij ooit een mandaat heeft bekleed in naam van wie of wat dan ook. Zij is de personificatie van het "duivels" segment van links. De tijd van "geen rood, geen brood" is voorbij!
Alberto Malloma
18/02/2011 12:24
Als Lieten zo denkt over haar collega's en het programma VIA zegt dat genoeg. Ze zou best de eer aan zichzelf houden en ontslag nemen.
Laat het een les zijn voor de SP.a om geen mensen meer minsiter te laten worden die niet eens deelnamen aan de verkiezingen.
Is het zo slecht gesteld met de Sp.a dat ze geen mensen meer hebben in eigen rangen dat ze buiten de partij moeten zoeken ?
Nog even verder doen ... en dan bestaat de SP.a niet langer. Dan nog Groen weg en we zijn al veel ballast kwijt.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*