Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

'Minister Bourgeois onder vuur vanwege subsidies' (De Morgen, 23/10/2010, p1)

25/10/2010 13:57 - Verschenen - Cultuur - Toerisme - FinanciĆ«n

BRUSSEL - 'Gebrekkig meetbaar beleid', 'beperkte evaluaties', 'zwakke begrotingen'. De kritiek in een rapport van het Rekenhof op het subsidiebeleid van Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois (N-VA) is niet van de poes. Die komt er na onderzoek van de aanvraagdossiers uit 2007 en 2008 voor subsidies voor evenementen, kunststeden, de kust en toeristisch-recreatieve projecten.

Rekenhof hekelt 'gebrekkig beleid' bij overheidssteun voor toeristische projecten

Elk jaar betaalt de Vlaamse regering meer dan 12 miljoen euro subsidies aan zulke toeristische projecten, maar veel 'goed bestuur' komt er volgens het rapport bij de toekenning van die middelen niet te pas. In de subsidieaanvragen blijkt de begroting van de subsidies vaak ondermaats.

Ook de minister zelf wordt in het rapport stevig onder vuur genomen. "Tegen het advies van de administratie in keurde de minister zonder motivering een tiental evenementensubsidies goed", stelt het Rekenhof. Voor een kwart van de aanvragen voor evenementen verstrekte de administratie een negatief advies, maar besliste Bourgeois die volgens het rapport toch te subsidiëren, zonder die beslissing te motiveren. In twee gevallen heeft de minister het door de administratie voorgestelde subsidiebedrag verhoogd, tot zelfs verdubbeld, zegt het Rekenhof nog.

"Het is voor een minister van Toerisme erg makkelijk om adviezen te overrulen", weet Bart Caron (Groen!) van de parlementaire commissie voor Toerisme. "Vaak wordt dat gebruikt uit dienstbetoon voor projecten uit zijn eigen regio. Om het budget in evenwicht te houden, worden anderzijds projecten die de administratie positief beoordeelde, door de minister weer teruggefloten."

Onder andere bij Westtoer en de luchthaven van Oostende zou Bourgeois negatieve adviezen hebben omgebogen. "De Oostendse luchthaven is compleet verlieslatend. Toch heeft de minister er alles aan gedaan om daar toch subsidies naartoe te doen stromen", zegt Peter Reekmans (LDD).

Bourgeois zelf ontkent niet dat hij af en toe tegen het advies van zijn administratie ingaat. "Ik hoef als minister het advies van mijn administratie niet te volgen. Vind ik op basis van mijn politieke keuze en verantwoordelijkheid dat een bepaald project wel of meer subsidies verdient, dan mag ik daar perfect toe beslissen. Dat zijn zeker geen onregelmatigheden."

Wel kan bij Toerisme Vlaanderen, dat ook onder zijn bevoegdheid valt, een en ander beter, geeft Bourgeois toe. "Er is een plan om het agentschap te herstructureren", zegt hij. Voorts wil hij nu ook alle subsidieregelingen samenbrengen in één decreet.

 
(Katrien Stragier)
© 2010 De Persgroep Publishing

Reacties op "'Minister Bourgeois onder vuur vanwege subsidies' (De Morgen, 23/10/2010, p1)"

Nog geen reacties.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*