Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

"Mijnheer Peeters, neem Lieten haar smartphone af" (Het Belang van Limburg, 7 juni 2012)

07/06/2012 09:32 - Verschenen

In een woelig en scherp actualiteitsdebat over Uplace in het Vlaams parlement, heeft minister-president Kris Peeters zijn regering en meer bepaald minister Ingrid Lieten gisteren in ware 'catenaccio'-stijl (vijfmansverdedigings uit het Italiaanse voetbal,red.) verdedigd.

Gisteren heeft het Vlaams Parlement gedebatteerd over het omstreden Uplace-project. Voor aanvang klonk het dat "het dossier volledig is uitgeklaard" en dat "de sfeer in de regering nog steeds goed is".

De voorbije week zorgde de door Joke Schauvliege (CD&V) afgeleverde milieuvergunning voor het grote winkelcomplex in Machelen voor hoogspanning in de Vlaamse regering. Sp.a ziet het complex van 600 miljoen euro met 3.000 jobs liever niet gerealiseerd en staat daarmee tegenover de Vlaamse coalitiepartners CD&V en N-VA.

Een uitgelekte mail van viceminister- president Ingrid Lieten (sp.a) gooide zondag nog eens extra olie op het vuur. Kortom, de oppositie haalde grof geschut boven en verweet de regering een totaal gebrek aan samenhang. Ingrid Lieten moest opnieuw door het stof.

"Jukebox Peeters"

Joris Van Hauthem (Vlaams Belang) vroeg Kris Peeters hoe lang hij de onbetrouwbaarheid van de sp.a in zijn regering nog zal dulden.

"Blijkbaar heeft u een jukebox op uw kabinet en duwt u steeds op dezelfde toets waarna we steeds weer opnieuw horen dat dit niet voor herhaling vatbaar is, dat de plooien zijn gladgestreken en dat de Vlaamse regering eensgezind is."

Van Hauthem besloot: "Tik eens C4 in: Lieten ligt eruit."

Ook Lode Vereeck (LDD) ging zwaar door. "Mijnheer Peeters, er zit een Judas in uw regering.

Hoeveel Judaskussen mag ze u nog geven? Ingrid Lieten raakt met alles weg. Steeds weer zegt u: Ingridje, dit is de allerlaatste keer.

Alleen over Jo Vandeurzen is ze nog niet grof geweest." Waarna Vereeck Peeters raad gaf: "Ik stel voor dat u haar als beschermende maatregel op non-actief zet, of dat u haar smartphone afneemt. Want deze soap moet stoppen."

Ook Groen! en Open Vld viseerden de regering en meer bepaald Lieten.

Sas Van Rouveroij vroeg Peeters zelfs dat die een vertrouwenssteming zou vragen. Tevergeefs.

"Incident gesloten"

De oppositie hekelde dat Lieten steeds hetzelfde antwoord gaf op de vraag of ze voor of tegen Uplace is.

"De regering steunt de beslissing van Schauvliege. En wat de persoonlijke mening en hoop is van elke minister, mag iedere minister voor zichzelf houden. De sp.a zal collegiaal de beslissing van Schauvliege steunen", herhaalde Lieten steeds weer. "Maar mijn partij heeft het recht op een andere mening", zei ze ook.

Toen Sas Van Rouveroij na twee uur debatteren nogmaals vroeg of het een "ja" dan wel een "neen" is bij de sp.a, reageerde Lieten: "Het is een ja. Ik heb het al tien keer gezegd."

Minister-president Peeters reageerde enkele keren gepikeerd maar bleef herhalen dat "dit incident vrijdag op de ministerraad gesloten werd", dat "de voltallige regering de beslissing rond Uplace steunt" en dat "zijn regering wél samenhangt en beslissingen neemt".

© 2012 Concentra