Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

In het nieuws

Met grote heren is het kwaad kersen eten

08/07/2010 14:30 - In het nieuws

Mocht er een prijs bestaan voor de beste politieke uitspraak van de dag, dan ging die gisteren ongetwijfeld naar Lode Vereeck, fractieleider van de Lijst Dedecker in het Vlaams Parlement. Hij doopte de N-VA, afkorting voor Nieuw-Vlaamse Alliantie, woensdag om tot Nieuwe Vlaamse Arrivisten. Prachtig bedacht. En het klopt nog ook.

De N-VA zit deze week in het oog van de storm. Dinsdag werd Jan Jambon een beetje meewarig bekeken voor zijn speech over de geldigverklaring van de verkiezingen en de kwestie Brussel-Halle-Vilvoorde. Zijn partij onthield zich. Bij wijze van protest tegen de nog steeds niet gesplitste kieskring. Maar ondertussen vaardigt de N-VA wel 27 volksvertegenwoordigers af naar dit volgens haar onwettig verkozen en samengesteld orgaan. Onder hen drie stuks uit B-H-V. Een beetje hypocriet, niet?

Gisteren moesten de heren Geert Bourgeois en Philippe Muyters spitsroeden lopen in het Vlaams Parlement. Ik had het er reeds over, maar we kunnen er niet voldoende over schrijven. Wat dit duo presteerde, getuigt van een ongekend cynisme. Ontslag nemen als Vlaams minister, de federale eed afleggen en opnieuw minister worden, dit verdient de schandpaal.

Het argument dat de wet dit toelaat en dat "de anderen" het ook doen, snijdt geen hout. Uitgerekend een wereldverbeteraar als Geert Bourgeois, de zelfverklaarde opperpriester van het politieke puritanisme, zou bij zichzelf moeten beginnen. Hij heeft zich dinsdag en woensdag onsterfelijk belachelijk en ongeloofwaardig gemaakt. En met hem de partij.

Hoe voorzitter Bart De Wever dit heeft kunnen laten gebeuren, is onbegrijpelijk. De op één na slimste mens ter wereld leidt een partij die niet beter is dan de rest. Bourgeois en Muyters hebben het bewijs geleverd. En niemand heeft hen tegengehouden.

Over Bart De Wever gesproken, vandaag is het D-Day voor hem. Kan hij koning Albert II een principeakkoord leveren voor een nieuwe regering? Het kan. We hopen het zelfs. Het land heeft nood aan bestuur, aan een nieuwe ploeg die de problemen snel aanpakt. Maar ik zou er mijn geld niet op inzetten. De weinige signalen die we gisteren uit zijn entourage kregen, klonken pessimistisch.

Mislukt hij in zijn opdracht, dan wordt hij genadeloos neergesabeld. Bij de concurrentie liggen de hakbijlen klaar. Met grote heren is het kwaad kersen eten. De Wever zal dat de komende maanden nog meer ondervinden.

(c) Paul Geudens, GVA