Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

Meeste politici storten geld van tv-optredens aan goed doel (De Morgen, 22 maart 2012)

22/03/2012 08:31 - Verschenen

"Politici zouden beter zelf betalen, in plaats van betaald te worden", aldus
Jurgen verstrepen (LDD). Een politicus die deelneemt aan De Pappenheimerskrijgt daarvoor 400 euro. De meerderheid laat die vergoeding op de rekening van een goed doel storten.

Het was even schrikken toen mediaminister Ingrid Lieten (sp.a) vanop het spreekgestoelte in het Vlaams Parlement de VRT om 'duidelijkheid' vroeg over de vergoedingen die politici kunnen opstrijken als ze in een tv-programma opdraven (DM van gisteren). Voor pakweg De zevende dag of Reyers laat krijgen ze niets, maar voor spelletjes en shows is de lijn minder helder, zo blijkt. Deelnemen aan een spelprogramma kan dus best lonend zijn, ook voor politici. Dat verschilt van show tot show. Een keer opdraven in De slimste mens is goed voor 375 euro - tel uit je winst, als je een paar keer mag terugkomen. Een avondje quizzen in De Pappenheimers levert dan weer 400 euro op. Maar om in een talkshow als De laatste show te komen praten over hun beleid of hobby, krijgen politici dan weer niets. "Het criterium is dat we een vergoeding betalen voor programma's waarbij we ook een creatieve input verwachten", legt Olivier Goris, programmadirecteur bij Woestijnvis uit. Ook voor De klas van Frieda, dat volgende maandag start, krijgen politici een vergoeding, maar het productiehuis deMENSEN wil niet zeggen hoeveel die bedraagt.

Dure dansschoenen

Voor zo'n eenmalig optreden gaat het om relatief kleine bedragen, al kan dat snel oplopen als je succes had in bijvoorbeeld De slimste mens. Voor programma's die meer engagement vergen, loopt het ook snel op. Voormalig Vlaams Parlementslid Anissa Temsamani bijvoorbeeld kreeg 6.000 euro om haar dansschoenen aan te trekken voor drie afleveringen van Sterren op de dansvloer. "Politici zouden elkaar vermoorden om aan De slimste mens of De Pappenheimers deel te nemen", zegt Jurgen Verstrepen (LDD), die in het Vlaams Parlement uitleg hierover vroeg aan minister van Media Ingrid Lieten (sp.a). "In plaats van betaald te worden, zouden de politici beter zelf betalen daarvoor. In die programma's zitten, geeft hen een geloofwaardigheid die beter is dan na bijvoorbeeld een interview in De zevende dag." Verstrepen kreeg bijval van Lieten, die ook vond dat hierover meer transparantie en duidelijke regels nodig zijn. Volgens Lieten was het zelfs best dat politici niet betaald worden. Zulke regels zijn eigenlijk niet nodig, luidt het bij zowel deMENSEN als Woestijnvis, want slechts een kleine uitzondering houdt het geld voor zichzelf. "De overgrote meerderheid van de politici weigert die vergoeding of laat die storten op de rekening van een goed doel." "Dat is standaardpraktijk", laat de woordvoerder van minister van Defensie Pieter De Crem weten. "Na zijn optreden in De Pappenheimers heeft hij Woestijnvis gevraagd 400 euro over te schrijven naar een goed doel in Aalter." Ook de Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a), die binnenkort opduikt in De klas van Frieda, moet geen vergoeding hebben daarvoor. "Hij vindt dat zulke televisie-optredens bij zijn functie horen", zegt woordvoerder Claude Beernaert. "Hij schenkt dat geld meestal aan het kinderkankerfonds." Politici die het geld wel voor zichzelf houden zijn grote uitzonderingen, blijkt uit een rondvraag. Namen noemen, doet niemand. Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA), die ook zal opduiken in De klas van Frieda, valt dan weer uit de lucht. "Die discussie in het Vlaams Parlement heeft ons zeer verbaasd", zegt zijn woordvoerder. "We hebben nog nooit gehoord dat je geld kreeg om aan zulke programma's deel te nemen." Ook Muyters zal de vergoeding, als ze komt, niet zelf op zak steken.

© 2012 De Persgroep Publishing