GDF Suez zal nog een extra bijdrage moeten betalen voor het langer openhouden van de kerncentrales van Doel 1, Doel 2 en Tihange 1O. Dat heeft ontslagnemend minister van Energie Magnette (PS) aan de Europese Commissie laten.
Met deze bocht erkent minister Magnette wat de Vlaamse regeringspartijen OpenVLD en CD&V nog steeds niet durven toegeven: de vorige regering verkocht het Belgisch kernenergiepotentieel voor een appel en een ei aan de Fransen.
Jean-Marie Dedecker, voorzitter LDD: "Als de regering Leterme niet was gevallen was het akkoord met GDF Suez uitgevoerd zonder enige extra bijdrage. Daarvan kun je zeker zijn. Nu het contract met GDF Suez niet wettelijk is omdat de regering is gevallen stelt Magnette dat GDF méér zou moeten betalen."
"Daarmee maakt hij zijn bocht en erkent hij dat de regering Leterme ons kernenergiepotentieel wilde verkwanselen aan de Fransen. Gelukkig hebben vervroegde verkiezingen hier nu een stokje voor gestoken en kan de volgende federale regering dit alsnog rechtzetten."
Gat in begroting
Een studie wees uit dat het openhouden van de kerncentrales met tien tot twintig jaar tussen de 10 en de 55 miljard euro cashflow kan opleveren. De regering Leterme vroeg aan de nucleaire sector niet meer dan 250 miljoen euro als jaarlijkse bijdrage.
"CD&V en OpenVLD waren alleen maar geïnteresseerd in het opvullen van het gat dat hun beleid in de begroting had geslaan. Elke aalmoes dat GDF Suez hen toestopte was goed genoeg geweest. Dat de Belgische burgers en bedrijven vervolgens nog jarenlang torenhoge energieprijzen zouden moeten betalen die nu al de hoogste van Europa zijn interesseerde hen niet," besluit Jean-Marie Dedecker.