Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

Maak wonen terug betaalbaar!

26/01/2011 14:35 - Persbericht

Nieuwbouwwoningen mogen van Europa tegen 2020 nauwelijks nog energie verbruiken. Dit zal de huizen 20 procent duurder maken. Passiefwoningen worden de norm, daarnaast zal het beetje energie dat de woningen verbruiken nog zelf moeten opgewekt worden. De extra investering die de eigenaar van de woning moet doen, verdient hij maar na 20 jaar terug en dan zijn er de kosten van slijtage. Dit zal wonen nog duurder maken, terwijl het verwerven van een woning voor veel mensen vandaag al onbetaalbaar geworden is.

Vlaams Volksvertegenwoordiger Patricia De Waele (LDD): "Het is te betreuren dat wonen de komende jaren nog moeilijker betaalbaar zal zijn dan vandaag. Natuurlijk steun ik het energiezuiniger maken van woningen, maar ik vraag me af of men hier niet te ver gaat. Vorig jaar werd bouwen al 3 procent duurder, met deze extra regulering zal het enkel maar erger worden.

In een onderzoek van de denktank Itinera, waarin het al duidelijk werd dat er minder nieuwbouwwoningen werden gebouwd omdat duizenden aspirant-bouwers afhaken door de stijgende nieuwbouwkosten en zich gaan richten op de markt van bestaande woningen. De studie suggereert een werkbare oplossing, een versoepeling van de regels die bouwen bemoeilijken, een minder strenge ruimtelijke ordening en lagere belastingen.

Patricia De Waele: "De Vlaamse regering moet dringend actie ondernemen om het bouwen goedkoper te maken. Zij moet dit doen door asociale maatregelen, zoals overdreven overheidsreglementeringen en belastingen, terug te schroeven. Het verlagen van de registratierechten tot - minstens - het Europees gemiddelde en het afschaffen van de onroerende voorheffing op de eigen woning zijn een eerste stap in de goede richting. De overheid heeft zelf de sleutel in handen om wonen betaalbaar te houden. De burger verwacht dan ook gepaste maatregelen. Daarnaast doet minister Van den Bossche, die net een speciaal fonds opgericht heeft om dure bouwgronden te verwerven, enkel aan symptoombestrijding. De structurele oorzaken van de hoge woningprijzen, het beleid van de Vlaamse regering, worden niet aangepakt. Ik zal de minister hier dan ook over ondervragen deze namiddag in de plenaire vergadering."

Reacties op "Maak wonen terug betaalbaar!"

Dimitri
07/02/2011 10:42
Patricia, bedankt voor uw reactie!
Patricia De Waele
27/01/2011 15:15
beste,

hartelijk dank voor uw reactie.

Er zijn ongetwijfeld voordelen verbonden aan passiefhuizen, laat dat duidelijk zijn. Alleen is mijn punt dat de overheid zelf de sleutel in handen heeft om de woningen betaalbaar te houden. Door de vele verplichte reglementeringen - zoals u terecht in uw reactie aangeeft - worden de kostprijzen de hoogte in geduwd. Sensibiliseren is goed, maar verplichtingen brengen altijd een kostenplaatje mee dat voor de een betaalbaar is en voor de andere wel heel zwaar doorweegt op het budget. O.a. daardoor komen vele burgers in betaalproblemen, en het voordeel van energierendement speelt maar op lange termijn. Laat elke burger zelf oordelen wanneer hij moet investeren, de overheid speelt meer en meer de zeer dure schoonmoeder.
Architecten en aannemers zijn ook meestal gebonden aan hun opdrachtgevers, daarbij moeten ook zij de vele reglementeringen zien te verwerken. Ofwel vertaalt zich dat in hogere kostprijzen, ofwel vertaalt zich dat in goedkopere uitvoeringen. De klant is koning en kan daar gelukkig zelf in kiezen, bij verplichtingen van de overheid kan hij niet meer zelf kiezen. Steeds tot uw dienst.
Patricia De Waele
27/01/2011 12:26
beste Dimitri,

Ik begrijp dat je je verkoopsargumenten in de verf wilt zetten. Je werkt immers bij een groot bouwbedrijf dat passiefwoningen zet. Er zijn ongetwijfeld voordelen aan verbonden, dat is ook niet mijn punt. Mijn punt is dat de overheid zelf de sleutel in handen heeft om de woningen betaalbaar te houden. Door de vele verplichte reglementeringen worden de kostprijzen de hoogte in geduwd. Maar dat weet jij ook wel. Sensibiliseren is beter, maar verplichten? O.a. daardoor komen vele burgers in betaalproblemen, en het voordeel van energierendement speelt maar op lange termijn. Laat elke burger zelf oordelen wanneer hij moet investeren, de overheid speelt de zeer dure schoonmoeder.
Dimitri Nicoli
26/01/2011 18:06
Patricia De Waele gaat hier volledig de mist in. 1/ Passieve woningen zijn gemiddeld 20.000 euro duurder dan een klassieke woning. Echter is er een belastingsvermindering van 830 euro per jaar (gedurende 10 jaren), 20% korting op onroerende... voorheffing (gedurende 10 jaren), 1,5% rentekorting in de vorm van groene lening en het meest belangrijke: een verwarmingsfactuur die zakt van 150 euro naar 20 euro per maand (130 euro winst per maand, waarmee je dus makkelijk die meerkost van de 20.000 euro kan afbetalen). Kortom: wonen in een passieve woning is dus niet duurder, neen, goedkoper + meer comfort en dus een grotere meerwaarde bij herverkoop! En heel belangrijk: wanneer de woningen worden belast op hun energievebruik (vandaar dat elke woning een energieprestatiecertificaat moet hebben vanaf nu) erg gunstig! Patricia, herinformeer je dus eens! ;-)
Dirk Guffens
26/01/2011 15:44
Passiefwoningen of nul energie woningen hoeven niet onbetaalbaar te zijn.
Het is juist dat de overheid het betaalbaar houden van woningen in de hand heeft. Wonen moet een recht zijn voor iedereen. Het bouwen van een basis gezinswoning mag daarom niet aanzien worden als een luxe die 21% BTW moet kosten.
Verder moet de overheid stoppen met absurde bouwvoorschriften op te leggen die het gebruik van nieuwe moderne materialen onmogelijk maakt en met het invoeren van een grondenbeleid ten voordele van de gesubsidiƫerde sociale woningbouw.
Ook de architecten spelen een belangrijke rol in het betaalbaar houden van woningen. Hun onnodig dure esthetische hoogstandjes die alles behalve energievriendelijk zijn tonen zeer weinig bouwkundige vakbekwaamheid. Of heeft dit meer iets te maken met de berekening van hun ereloon?
Een derde groep zijn de aannemers. Zij zouden veel goedkoper kunnen werken indien zij mee willen gaan met de evolutie op de bouwmarkt en indien zij hun werk beter zouden voorbereiden.
Met de juiste aanpak en met de juiste bouwpartners kan een gezond passiefhuis gerealiseerd worden voor dezelfde prijs als een K 45 - E 80 woning.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*