Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

"Lijst Dedecker behoudt allicht afkorting LDD als 'nieuwe' naam" (De Morgen, 19/01/2011, p7)

19/01/2011 10:14 - Verschenen

BRUSSEL - De nieuwe naam van LDD, die zaterdag plechtig wordt voorgesteld, wordt hoogstwaarschijnlijk gewoon weer LDD. Het letterwoord zal evenwel niet langer voor 'Lijst Dedecker' staan, maar voor drie adjectieven waarmee de partij zich graag associeert. Liberaal en Democratisch bijvoorbeeld.

De nieuwe naam van LDD - LDD dus - lekte uit via Het Nieuwsblad. De krant wist te vertellen dat de afkorting voor 'Liberaal, Direct en Democratisch' zou staan. Baseline van de partij wordt 'Vrij en Vlaams', luidde het. Maar dat was buiten de LDD-top gerekend.

In hun wiek geschoten door het vroegtijdige lek, haastten de LDD'ers zich om de informatie te ontkennen. "De informatie is fout. Minstens een van de drie zaken (afkorting, invulling, baseline) klopt niet", beweert voorzitter Lode Vereeck. Meer wil hij niet kwijt, want de primeur is voor de leden die nu zaterdag naar het vernieuwingscongres komen. Daar zullen de nieuwe naam en het nieuwe logo plechtig voorgesteld worden. De partij verwacht zo'n 300 mensen.

Ook stichter en boegbeeld Jean-Marie Dedecker houdt de lippen stijf op elkaar. Een en ander heeft niets te maken met geheimzinnigheid, aldus de Oostendenaar, maar alles met respect voor de leden. Ook Vlaams parlementslid Jurgen Verstrepen hult zich zoals gevraagd in stilzwijgen, hij laat enkel vallen dat de "corebusiness" behouden blijft.

Wat wel al een tijdje duidelijk is, is dat de partij zich wil losrukken van haar imago als eenmanspartij. Het mag niet langer enkel en alleen rond Jean-Marie Dedecker draaien. Die laatste zette overigens een stapje terug na de funeste verkiezingsnederlaag op 13 juni. Hij is wel nog steeds (het enige) Kamerlid voor LDD. Bedoeling is om een partij met meerdere kopstukken te worden. Het nieuwe dagelijkse bestuur is al een tijdje aan de slag, zaterdag moet hun slagkracht bestendigd worden. Volgens de voorzitter wordt het een geweldig feest, ondanks de opdoffer op 13 juni en de neerwaartse spiraal waarin LDD vervolgens terechtkwam. "Voor onze partij wordt dit een nieuwe start, een nieuw hoofdstuk", verzekert Vereeck.

De Morgen
Marjan Justaert
© 2011 De Persgroep Publishing

Reacties op ""Lijst Dedecker behoudt allicht afkorting LDD als 'nieuwe' naam" (De Morgen, 19/01/2011, p7)"

Nog geen reacties.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*