Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

"Lieten onder vuur voor favoritisme" (Het Laatste Nieuws, 21/01/2011, p2)

21/01/2011 11:08 - Verschenen

Honderd Limburgse gezinnen mogen één jaar gratis rijden met een elektrische auto van de energie-intercommunale Infrax. De voorzitter van Infrax is niemand minder dan Steve Stevaert. Hij maakte het nieuws wereldkundig op een persconferentie met Vlaams minister Ingrid Lieten. Die - Limburgse - minister oogst daarvoor nu een storm van kritiek. "Puur favoritisme", vindt Patricia Ceysens (Open Vld). "Dit is de wallonisering van Vlaanderen."

Met veel tromgeroffel kondigden Infrax-voorzitter Steve Stevaert (sp.a), Vlaams minister voor Innovatie Ingrid Lieten (sp.a) en Hasselts burgemeester Hilde Claes (sp.a) vorige week een proefproject aan om elektrische auto's uit te testen. "Honderd Limburgers zullen één jaar gratis met een elektrisch voertuig mogen rijden", zei Stevaert met zijn poulain Lieten aan zijn zijde. Het sp.a-onderonsje zorgt voor een storm van kritiek in het Vlaams Parlement. "Om de eenvoudige reden dat de procedure om het proefproject te gunnen, nog loopt tot 14 februari", zegt voormalig Vlaams minister Patricia Ceysens. "Maar wat zien we? Voor het oog van de camera's klampt minister Lieten voorbijgangers in Hasselt aan om te vragen of ze er iets voor voelen om gratis een elektrische wagen te testen. Een politicus met enige zin voor deontologie en een beetje politiek fatsoen zou zich bescheiden hebben opgesteld tot de oproep werd afgesloten."

Belspelletje
"Dit is totaal ongepast. Het lijkt wel alsof alle belastinggeld bedoeld is voor het Limburgs socialistisch consortium. Op zijn minst wekt Lieten de schijn dat één project al is geselecteerd. Er is in Vlaanderen veel verzet tegen het cliëntelisme van de PS, maar wat ze in Limburg bij sp.a doen is geen haar beter. Dit is de wallonisering van Vlaanderen. Je bent socialist, je wil wat en je kan onmiddellijk rekenen op overheidsgeld", zegt Ceysens nog. "Het beleid van minister Lieten heeft iets weg van een belspelletje. Het lijkt alsof je subsidies kan krijgen, maar je kan niet winnen zonder rode sleutel."

"Lieten zet de gratis-traditie van haar leermeester Steve Stevaert mooi verder", vindt ook Vlaams Parlementslid Ivan Sabbe (LDD). "Na de gratis bus en de gratis belbus gaan ze nu gratis elektrische auto's uitdelen. Ik vind het ongehoord dat een belangrijk deel van de subsidiepot voor elektrische wagens wordt besteed aan een verkiezingsstunt van sp.a-Limburg. Stevaert en Lieten spelen Sinterklaas met belastinggeld." Ook bij coalitiepartners CD&V en N-VA zorgt de stunt van Stevaert met geld van Lieten voor wenkbrauwgefrons. Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) is "verbaasd" over de persconferentie van Lieten. "Het is niet de eerste actie in Limburg sinds ze minister is", merkt hij fijntjes op. Bothuyne verwondert zich ook over de keuze voor Infrax. "Omdat Eandis al anderhalf jaar geleden een experiment met elektrische auto's heeft opgezet."

"Uit fatsoen had ze met dat optreden moeten wachten tot na het afsluiten van de oproep", vindt N-VA-parlementslid Matthias Diependaele.

Geen stunt
Minister Lieten vindt de beschuldigingen over favoritisme en vriendjespolitiek "ongehoord" en "ver onder de gordel". "Dit is zeker geen verkiezingsstunt. Er zijn niet eens verkiezingen in aantocht. Ik trek al meer dan een jaar de boer op om iedereen aan te moedigen om in proefprojecten met elektrische wagens te stappen. Dat heb ik ook gedaan bij Renault in Brussel en bij Total in Antwerpen. Toen waren daar geen vragen over. Als ik in Limburg aanwezig ben en er wordt aangekondigd dat Infrax een proefproject gaat indienen, dan is er ineens een rel."

Lieten ontkent overigens dat Infrax al zeker is van de toekenning van subsidies voor het proefproject en hamert erop dat zij daar niet zelf over beslist. "Dat gebeurt door onafhankelijke deskundigen en daarna door de voltallige Vlaamse regering."

Het Laatste Nieuws
(Peter Gorlé)
© 2011 De Persgroep Publishing

Reacties op ""Lieten onder vuur voor favoritisme" (Het Laatste Nieuws, 21/01/2011, p2)"

Nog geen reacties.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*