Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

Ledegem neemt afscheid van Paul Vanhie (Het Laatste Nieuws, 04/06/2011, pagina 37)

04/06/2011 12:42 - Verschenen

1.100 mensen brengen oud-burgemeester laatste groet.

Sint-Eloois-Winkel

De Winkelse Sint-Eligiuskerk was gisteren te klein voor de meer dan 1.100 mensen die de begrafenis van oud-burgemeester Paul Vanhie (55) wilden bijwonen. Honderden mensen volgden de dienst buiten op twee schermen. De serene plechtigheid, doorspekt met Pauls geliefde Franse chansons, duurde net geen twee uur en weekte nogal wat emoties los.

"De flamboyante vriend, bondgenoot, maar vooral familieman Paul Vanhie is niet meer", stelde pastoor Johan Loones in zijn homilie. "Hij was altijd heel enthousiast en gedreven. Iedereen die Paul kende, wist dat hij heel wat lawaai kon maken. Enkel omdat hij wilde strijden voor zijn idealen in deze wereld. Jammer dat Paul op zo'n tragische manier van ons moest vertrekken", zei de pastoor.

Zijn zoon Anthony typeerde hem helemaal. "Mijn pa Paul was als een kastanje: Een harde en stekelige bolster, maar binnen een groot hart vol gevoelens dat nu tot rust is gekomen..."

Gekende figuren

Naast familie en veel vrienden kwamen ook een aantal gekende figuren naar de begrafenis. Zo waren onder andere gouverneur Paul Breyne, Jean-Marie Dedecker, LDD-partijgenoten Boudewijn BouckaertPeter Reekmans en Ulla Werbrouck en Open Vld-kopstukken Vincent Van Quickenborne en Bart Tommelein, het volledige Ledegemse schepencollege, heel wat gemeente- en OCMW-raadsleden en de plaatselijke brandweer van de partij. Ook leeftijdsgenoot en volleybaltrainer Dominique Baeyens kwam afscheid nemen. In een ver verleden was Paul, die beroepshalve kinesist was, namelijk in die functie actief bij de toenmalige volleybaltoppers Ibis Kortrijk en Hermanas Wervik. Opvallend weinig collega-burgemeesters van Paul Vanhie, die als kopman van zijn non-politieke partij Actief van begin 2000 tot eind 2006 burgemeester was van Ledegem, tekenden present op de uitvaart. De burgemeesters en schepenen van Lendelede, Ardooie en Mesen ontbraken niet op de uitvaart.

Streng, maar eerlijk

Boezemvriend Jean-Marie Dedecker had het moeilijk met het afscheid van die "kleine man met zijn grote hart, die een echte volksmens was gebeiteld uit Vlaamse klei". "Voor onze Paul was echt niets te veel", getuigde Jean-Marie. "Hij was trouw én loyaal. Bovendien kon Paul streng zijn, maar was hij doodeerlijk en rechtvaardig. Zijn aanstekelijke lach zal me voor eeuwig bij blijven", vertelde een ontroerde Dedecker, die samen met Paul een aantal overwinningen mocht vieren, maar ook nederlagen verteerde.

Alle gedeputeerden hadden zich voor de plechtigheid laten verontschuldigen. Gouverneur Paul Breyne vond het echter zijn plicht aanwezig te zijn. "Hij was zes jaar burgemeester van Ledegem, waarbij hij altijd het beste voor had met zijn gemeente. Ik had de indruk dat die relatie goed was en zelf hadden wij onderling een goede verstandhouding", wist de gouverneur.

Ook de vermaarde Winkelse keramist Tjok Dessauvage nam afscheid van de oud-burgemeester. "Hij had er een erezaak van gemaakt om onder zijn beleid een aantal zaken te kunnen realiseren. Het paardenmonument, maar vooral het cultureel centrum De Link zullen voor altijd met Paul gelinkt worden. Hij was apetrots toen hij mij na een aantal onderonsjes het uiteindelijke project kwam voorstellen. Vele bezoeken in de omgeving tot zelfs in Nederland gingen daaraan vooraf. Een vriend is veel te vroeg gestorven", meent Dessauvage.

Dynamisme

Huidig burgemeester Bart Dochy typeerde zijn politieke opponent als iemand waarmee het vooral in de raadszaal botste. "Hij was een rechts-liberaal die dat nooit verloochende. Hij was direct en vol werkkracht. Ik sluit me dan ook volledig aan bij de uitspraak van zijn vader Lucien: Onze Paul heeft zich altijd en voor alles voor tweehonderd procent ingezet met de volle overtuiging om voor iedereen goed te doen."

Partijgenoot en voormalig eerste schepen Lieven Vandermersch zal zich vooral zijn positieve ingesteldheid herinneren. "Dit moet een van de eerste keren zijn dat jij me laat uitspreken", vertelde Lieven. "Doodjammer, maar onze vriendenkring van Actief zal vooral je dynamisme en je schaterlach voor eeuwig moeten missen."

Ook de oud-collega's van Open Vld haalden herinneringen aan Paul boven.

Wie Paul nog een laatste groet wil brengen, kan dat op het urnenveld op de begraafplaats in de Koning Boudewijnlaan.

Op de begrafenis waren onder andere ook Bart Tommelein, Vincent Van Quickenborne, burgemeester Sandy Everart van Mesen en burgemeester van Ardooie Carlos Callens.

Paul Vanhie.

Jean-Marie Dedecker had het bij momenten erg moeilijk.

In de Winkelse Sint-Eligiuskerk was geen plaatsje meer vrij tijdens de begrafenis van oud-burgemeester Paul Vanhie. Foto's Deleu

Vader Lucien Vanhie werd in een rolstoel de kerk binnen gereden.

Geert Van Gheluwe

Het Laatste Nieuws

© 2011 De Persgroep Publishing

 

Reacties op "Ledegem neemt afscheid van Paul Vanhie (Het Laatste Nieuws, 04/06/2011, pagina 37)"

Nog geen reacties.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*