Guy Vanhengel (OpenVLD) wil dat de federale regering de gewestbegrotingen zou kunnen controleren. Voor LDD is het overduidelijk dat Vanhengel oorzaak en gevolg verwart.
Lode Vereeck, fractieleider LDD Vlaams parlement: "De federale overheid heeft de voorbije drie jaar nagelaten om haar budget op orde te zetten. Het tekort van de nv België bedroeg hierdoor 5.9% in 2009, waarvan 4.3% voor rekening van de federale begroting, die wordt beheerd door Guy Vanhengel. Het is dus niet Vlaanderen dat de federale begroting heeft doen ontsporen, maar drie jaar federaal non-beleid. Met de vinger wijzen naar de Vlaamse begroting is dan ook te gek voor woorden."
Méér fiscale autonomie
Het voorstel van Vanhengel tart alle logica. Voor LDD is het duidelijk dat net méér fiscale autonomie en bevoegdheden voor de deelstaten nodig zijn om de overheidsfinanciën van de nv België te redden.
Lode Vereeck: "In België betalen de gemeenschappen en de gewesten slechts 30% van hun uitgaven met eigen middelen. Ongeveer 70% van hun uitgaven gebeurt dus met de dotaties die ze krijgen van de federale overheid. Dit is 2 tot 4 keer meer dan in andere federale landen."
"Deze situatie is dan ook onhoudbaar, want op die manier worden de deelstaten onvoldoende geresponsabiliseerd voor hun uitgaven. Zo berekende de onafhankelijke denktank Itinera dat de regio's op het vlak van het aantal ambtenaren en de kosten van het bestuur, de laatste jaren een veel sterkere stijging hebben gekend dan de federale overheid."
Een nieuwe start?
Bovendien loopt de federale schatkist door deze dotaties leeg, waardoor er geen middelen zijn voor federale kerntaken zoals justitie en veiligheid. LDD pleit dan ook voor een verregaande hervorming van de financieringswet met een splitsing van de fiscaliteit. Vlaanderen moet zelf bepalen hoeveel belastingen het int en hoe het dat geld besteedt. In een confederaal land beslissen de deelstaten samen in welke mate zij de federale kerntaken financieren.
"Waar nu dringend nood aan is, is geen federale voogdij over de Vlaamse begroting, maar nét het omgekeerde! Wat dit land nodig heeft is immers 'minder België' en 'meer Vlaanderen'. Ondertussen is het wel duidelijk dat OpenVLD met de slogan 'een nieuwe start' vooral België, en niet Vlaanderen, een nieuwe start wil geven," besluit Lode Vereeck.