Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

LDD vraagt minister Bourgeois om op te treden tegen ongehoorzame gemeenten

25/01/2011 18:30 - Persbericht

Vlaams Volksvertegenwoordiger, Patricia De Waele(LDD) pleitte er deze namiddag, in de commissie Binnenlands Bestuur van het Vlaams Parlement, voor dat de Vlaamse Regering zou optreden tegen gemeenten die de wet niet naleven. De discussie in de commissie ontstond nadat vorige week bekend raakte dat de gemeente Kraainem niet aan het vereiste aantal van 10 gemeenteraden kwam.

Vlaams Volksvertegenwoordiger Patricia De Waele (LDD): "Ik heb alle respect voor de lokale autonomie, maar de gemeentebesturen moeten wel de wetgeving van de hogere overheid respecteren. Wanneer uit onderzoek blijkt dat de afgelopen vijf jaar 17% van de gemeenten niet voldoet aan het wettelijk vooropgesteld minimum aantal vergaderingen, dan moet de Vlaamse Regering tussenkomen. Ook in de lokale democratie moeten de rechten van de minderheid worden gerespecteerd!"

Het probleem van het niet respecteren van het minimum aantal gemeenteraden doet zich vooral voor bij kleinere gemeenten, voor deze gemeenten is de reden meestal van financiële aard. De minister gaat een advies vragen aan Vlabest of men het minimum aantal gemeenteraden kan laten afhangen van de grootte van een gemeente. Maar het probleem van het niet houden van het minimum aantal gemeenteraden doet zich vooral voor in de rand rond Brussel en zeker in de faciliteitengemeenten. Daar raken tot 60% van de gemeentebesturen niet aan het vereiste aantal gemeenteraden.

Patricia De Waele: "De minister weet dat hij weinig sanctiemechanismen heeft tegen ongehoorzame gemeenten. De enige die hij heeft is het aanstellen van een regeringscommissaris, helaas wil hij deze beslissing nog niet nemen in gemeenten zoals Kraainem. Wanneer het probleem zich in een dergelijk groot aantal gemeenten voordoet, moet de Vlaamse Regering ook uitkijken naar andere, meer afdwingbare maatregelen. Maar wat mij betreft is de systematische overtreding van het niet naleven van het minimumaantal gemeenteraden een zo grote inbreuk op de democratische rechten van de oppositie dat de minister een regeringscommissaris moet aanstellen om gemeenten zoals Kraainem in de pas te doen lopen. Wanneer de burger de wet moet respecteren, mag men ook verwachten dat de overheid zijn eigen regels naleeft.

Reacties op "LDD vraagt minister Bourgeois om op te treden tegen ongehoorzame gemeenten"

Nog geen reacties.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*