Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

LDD vraagt grondige doorlichting van federale gerechtelijke politie

21/02/2011 15:20 - Persbericht

En als het onderzoek de zaak Van Uytsel  nu maar het topje van de ijsberg was.... LDD is er helemaal niet gerust op, nu het rapport van het Comité P over het mislukte onderzoek naar de moordenaar van Annick Van Uytsel is bekend geraakt. Vooral omdat LDD precies een jaar geleden al had gewaarschuwd voor het onderzoek naar het onderzoek. Net als nu hield minister van Justitie De Clerck (CD&V) de magistraten de handen boven het hoofd, en sneerde naar LDD dat wij alleen 'in de media wilden geraken'.

Jean-Marie Dedecker, voorzitter LDD: "Na de parlementaire hoorzittingen rond de operatie kelk weten we nu helemaal zeker dat Justitie geen pottenkijkers duldt. Maar als de bescherming van eigen magistraten mensenlevens gaat kosten, zijn we er toch over aan het gaan. Waarom wil de minister weer wachten tot 'na het proces' om na te gaan waar het vierkant draait in het gerechtelijk onderzoek? In die tussentijd kunnen weer fouten worden gemaakt, kan er nog een Ronald Janssen opduiken en staan er levens op het spel."

Doorlichting  FGP

Volgens  LDD heeft een parlementair onderzoek naar de zaak Van Uytsel nu geen zin meer, maar des te meer dringt zich een grondige doorlichting op van de werking van de federale gerechtelijke politie. In talloze dossiers zijn er signalen van geklungel, gebrek aan leiding en afschermen van het eigen onderzoek. Terwijl Directeur-Generaal Van Thielen van de FGP zich wentelt in de illusie dat de hervorming van de politie een succesverhaal is. In zijn toespraak voor '10 jaar politiehervorming' zei Van Thielen dat de kans vandaag veel groter is dat 'als een misdadiger als Marc Dutroux nu actief zou zijn, we hem vinden voordat hij dramatische misdaden pleegt'. Het klinkt bijna cynisch...

Top blijft buiten schot

Jean-Marie Dedecker: "Als ik hoor hoe het rommelt in de FGP's van Tongeren, Kortrijk, Brugge, Antwerpen en Brussel, vraag ik mij soms af of het oplossen van een misdaad meer met toeval dan met bekwaamheid te maken heeft. De gerechtelijke rechercheurs missen ervaren leiding en tegen hun oversten lopen interne of externe audits, als er hun chefs zelf geen gerechtelijk onderzoek boven het hoofd hangt. Een doorlichting is hier absoluut noodzakelijk, vooral omdat de grote baas Van Thielen zich van geen kwaad bewust lijkt. Maar tot op heden heeft hij de werking van het speurdersteam in Leuven nooit in vraag gesteld, laat staan rechtgetrokken, al waren de disfuncties al jaren duidelijk zichtbaar."