Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

LDD vraagt de Kamer om met hoogdringendheid het rookverbod in cafés te versoepelen

31/03/2011 14:17 - Persbericht

In de Kamer van Volksvertegenwoordigers zal Voorzitter Jean-Marie Dedecker van LDD de hoogdringendheid vragen om zijn wetsvoorstel over het rookverbod in overweging te nemen. Het is een voorstel “tot wijziging van de wet van 22 december 2009 betreffende een algemene regeling voor rookvrije gesloten plaatsen toegankelijk voor het publiek en ter bescherming van werknemers tegen tabaksrook”, om een uitzondering op het rookverbod in te voeren voor drankgelegenheden waarvan de oppervlakte niet groter is dan 75 vierkante meter.

Chaos voorkomen

Jean-Marie Dedecker: “We hebben inderdaad geen tijd te verliezen, vooral omdat de caféhouders zo snel mogelijk moeten weten waar ze aan toe zijn. Voor de sector is het een groot probleem dat het Grondwettelijk Hof de krakkemikkige wet van 22 december 2009 heeft dooreen geschud, waardoor het rookverbod vanaf 1 juli 2011 algemeen geldt voor alle cafés. Dat heeft in de sector zoveel angst en chaos veroorzaakt dat sommige cafés nu overhaast gaan sluiten. Volgende maand is er zelfs een betoging gepland van de betrokkenen. Als het Parlement die chaos wil voorkomen, en de meedogenloze wet wil repareren, dan moet dat snel gebeuren.”

75 vierkante meter

Niemand is blind voor het schadelijk effect van tabak op de gezondheid, maar dat betekent niet dat er een inquisitie moet worden gevoerd tegen rokers, ook niet als ze op café zitten. Volgens LDD moet een caféhouder zelf kiezen of er in zijn café mag worden gerookt, en moet hij dit duidelijk afficheren.

Jean-Marie Dedecker: “Zowel in Nederland als in sommige Duitse deelstaten wordt het strenge rookverbod onder druk van de publieke opinie gemilderd voor de volkscafés en kleine ‘bruine’ kroegen. Wie zo’n zaak opzoekt weet dat hij of zij een rokerscafé binnenstapt. In de kleine cafés bewaart de baas dan het recht om zelf te beslissen over het soort gezelligheid dat hij aanbiedt. In mijn voorstel laat ik wel de mogelijkheid open om alleen de gunstregel te beperken tot de cafés die zonder personeel werken. Het geheel  is een kleine geste naar de rokers toe, en naar de sector. Maar voor Parlementsleden die echt luisteren naar hun kiezers, en nog respect hebben voor hun vrijheid  is dit voorstel het absolute minimum.”

Reacties op "LDD vraagt de Kamer om met hoogdringendheid het rookverbod in cafés te versoepelen"

Ronny Vervondel
22/04/2011 10:16
Ik ben een niet roker. Als er vlees, dat 1 dag over de versheidsdatum is, in de rekken van een supermarkt ligt en de uitbaters krijgen controle, volgt er een boete. Het feit dat ik dat stuk vlees voor mezelf koop, is mijn beslissing en zal geen gevolgen hebben voor anderen (ook niet voor mezelf trouwens, als het maar om 1 of enkele dagen gaat)!
Op pakjes sigaretten staat " Roken brengt uzelf en de mensen rond u ernstige schade toe". Denk je dat er zich daar 1 roker aan stoort?
Iemand die je verplicht te delen in zijn ongezonde gewoonte, daar wordt voor betoogd! Of moeten niet-rokers gewoon maar wijken voor rokers zoals het reeds decennia het geval is, en niet meer op café gaan.
Ik weet ook wel dat het hier gaat om de bedreiging van een beroep maar laat ons een beetje consequent blijven. Er wordt (bijna) geen controle gedaan op de rookafzuigsystemen in horecazaken. Deze zijn niet aanwezig of onvoldoende efficiënt. Mijns inziens is het toelaten van roken in cafés okee, als aan de bestaande wetgeving ten minste voldaan wordt.
vanden berghe annette
21/04/2011 21:04
ik ben een ex roker, maar ik denk dat zelfstandigen en klanten ZELF moeten kunnen beslisssen en zich niet laten betuttelen. De potentiële klant is wel mondig en verstandig genoeg om zelf de kiezen ! we moeten echt af van al die regeltjes....
Maya De Schrijver
02/04/2011 18:18
Ik verkocht 10 jaar wijn ook aan kleine volkscafékes
één van mn klanten was een bejaarde vrouw, die al lang de pensioen leeftijd had bereikt (jawel en dus haar leven lang een massa passief heeft mee gerookt) Als ik mn café niet meer heb, wat moet ik dan ik heb zo veel angst om dan éénzaam te zijn.
Ik denk dik op elkaar gepakt dat er 30 hoogsten 40 personen binnen konden, dat menske heeft geen plaats voor een apparte rookruimte, echt niet.
Ik krijg de trannen in mn ogen nu, dat menske gaat kapot gaan van verdriet en zij zal niet de eenige zijn.
Veel heel veel mensen zullen nog méér in diepe éénzaamheid geraken!!
Vandaag ist ons sigarretje of sigaartje, wat ist morgen dat ze ons weer afnemmen ons pintje??
Als dat zo verder gaat zitten we overmorgen in het systeem van het vroegere Oost Europa, met niks dan regeltjes van hier regeltjes van daar.
Luisteren en bek houden, zo wil ik écht niet oud worden, écht niet!!
André Verhaeghe
31/03/2011 16:26
Zelf ben ik een roker. Mijn kinderen niet. Als ik bij hen op bezoek ga dan respecteer ik hun keuze en ga buiten in de tuin of op het balcon roken. Als ze bij mij thuis komen dan rook ik wel. Dat moeten ze maar verdragen. Wat de rest betreft is het inderdaad zo dat een horecauitbater zelf moet kunnen bepalen of er in zijn zaak mag worden gerookt of niet en dit duidelijk moet afficheren zodat een potentiele klant weet waar hij/zij aan toe is. In bepaalde café's waar er nu reeds rookverbod van toepassing is kom ik niet meer. Wanneer het rookverbod algemeen wordt dan ga ik niet meer op café en rook (en drink) ik thuis.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*