Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

LDD voorstel van referendum begint aan te slaan.

30/01/2011 14:00 - Persbericht

Meer en meer partijen beginnen in te zien dat alleen een referendum dit land uit de politieke impasse kan halen. Het voorstel van LDD om de bevolking zelf te laten beslissen over de toekomst van België kreeg in het zondagsdebat 'Controverse' van RTL-TVI ondermeer de steun van de Franstalige partijen Ecolo, MR en CdH. De voorzitter van LDD herhaalde in de uitzending zijn voorstel dat hij al in het najaar van 2010 had gedaan, en vorig weekend weer had opgenomen in zijn nieuwjaarstoespraak.

Een bindend referendum.
Jean-Marie Dedecker, voorzitter LDD: "Het is niet met nieuwe verkiezingen dat er snel een oplossing voor de impasse zal worden gevonden, want Vlaamse en Franstalige partijen zitten vast in hun stellingen, en zijn niet creatief genoeg om buiten het huidige (grond)wettelijke kader van België te denken. Het leegbloeden van de onderhandelingen over een nieuwe regering is daar het beste bewijs voor. Nu de klassieke politiek volledig  faalt, moet de bevolking voor haar verantwoordelijkheid worden gesteld. Hou een referendum over wat de Belgen samen nog willen doen. Dan pas kunnen de politici met een duidelijk mandaat rond de tafel gaan zitten. Er wordt dan ook een einde gesteld aan de oeverloze en nutteloze gesprekken, die ook deze zondag weer op niet anders bleken neer te komen dan één groot dovemansgesprek."

Reacties op "LDD voorstel van referendum begint aan te slaan."

PLAS Guillaume
05/02/2011 16:03
Hoe kan heel de bevolking onderzoeken welke materies al dan niet zouden moeten federaal blijven? De grote massa is oneindig onwetend en het merendeel van de parlementsleden weten zelf bijna niets af van de ingewikkelde federale en regionale materies. De massa kan alleen Ja of Neen stemmen zonder te weten wat het gevolg is van die stemming. Hoe gaat deze massa weten welke materies beter federaal blijven of niet? De deskundigen zelf zullen daar al veel ruzie over maken en tot geen akkoord geraken. De directe democratie kan niet, tenzij voor eenvoudige vraag zoals: Moet Vlaanderen een onafhankelijke republiek worden? Deze vraag is al te eenvoudig omdat België splitsen nog wat anders is dan BHV waar men al niet uitgeraakt. Bovendien zal Vlaanderen nog een kleine provincie zijn na de splitsing. Hoe gaat het Gewest Brussel met zijn Regering en parlement worden ingelijfd door Vlaanderen? Daarop antwoordt Jean-Marie Dedecker nooit en ook het VB niet of de N-VA niet. AanBart De Wever werd gevraagd op de radio of “Bruxelle à part entière” bespreekbaar is. Zijn antwoord: “ik antwoord darop noch ja noch neen”, wat totaal in strijd is met zijn kiespropaganda. Maar Brussel is al praktisch à part entière, het is maar een kwestie van interpretatie. De Vlamingen hebben Brussel verloren toen ze van de 19 gemeenten een Brussel Gewest hebben gemaakt met een praktisch soeverein parlement en een Regering. Het kalf is verdronken en wat de faciliteitengemeenten betreft zegt Bruno De Wever dat ze ook feitelijk verloren zijn vermits ze totaal verfranst zijn en er best enige kunnen worden afgestaan. Ook de spa-er Pascal Smet heeft al gezegd dat hij die faciliteitengemeenten wel zou wil afstaan, hij had zelfs geen tegeneisen. Maar hoe klein zal Vlaanderen dan worden en de verfransing verspreidt zich in veel andere gemeenten? Misschien best allemaal Frans of Engels leren en onze taalproblemen zijn opgelost?
Hugo Haazen
03/02/2011 17:02
Ben volledig voor wanneer het referendum ALLEEN in Vlaanderen zal gehouden worden. We gaan de Walen toch niet mee laten beslissen of wij al dan niet onze eigen weg willen gaan.Neem een voorbeeld aan Soudan daar was het referendum ook alleen maar in het Zuiden omdat die alleen verder wilde gaan. Toch gewoon normaal denk ik.
Stephan Fouquaert
31/01/2011 23:30
Inderdaad, alleen is maar de vraag hoe zullen de politieke partijen de vragen stellen ? Ik heb zo een gevoel dat als men dit zou toepassen de traditionele " I like Belgium " partijen de vraagstelling volledig gaan vertekenen. Laat staan dat men het referendum bindend zou willen maken. Men zal wel een of andere smoes hebben of men geraakt niet uit de verdeelsleutel (Walen -Vlamingen) .
Het is misschien wel een idee, LDD lanceert een internet pol . Kwestie van de andere partijen op gedachten te brengen. Ze pikken toch punten uit ons programma, dus waarom ook dit niet.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*