Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

LDD: Vlaamse regering blijft doof voor taalklachten in ziekenhuizen

15/02/2011 19:00 - Persbericht

Naar aanleiding van de foute diagnose die vorige week, in een Brussels ziekenhuis, gesteld werd door een Nederlandsonkundige buitenlandse stagiair-arts drong Vlaams volksvertegenwoordiger Patricia De Waele er vandaag eens te meer bij Vlaams minister Vandeurzen op aan dat hij, in overleg met de federale overheid, de noodzakelijke beleidsinitiatieven zou ontwikkelen opdat de kennis van de Nederlandse taal van het medisch personeel in de Brusselse en Vlaamse ziekenhuizen zou worden gegarandeerd. Door het tekort aan medisch personeel gaan almaar meer buitenlandse zorgverstrekkers aan de slag in de Brusselse en Vlaamse ziekenhuizen. Op zich geen probleem, op voorwaarde dat ze voldoende Nederlands kennen. Patricia De Waele pleit daartoe voor het opleggen van een taalvereiste.

Zorg en talenkennis zijn nauw verbonden om een goede relatie uit te bouwen tussen de patiënt en de zorgverstrekker. Dit is echter hoe langer hoe minder een evidentie omdat almaar meer Nederlandsonkundige buitenlandse zorgverstrekkers in de Vlaamse en Brusselse ziekenhuizen komen werken. Zo bijvoorbeeld is méér dan 10% van de recent aangeworven artsen van Roemeense origine.

Patricia De Waele: "Het probleem van Nederlandsonkundig medisch personeel is een oud zeer in Brussel, maar begint zich ook te stellen door het aantrekken van buitenlands medisch personeel in Vlaanderen. Vlaams minister Vandeurzen beloofde onder meer het oprichten van een meldpunt voor taalklachten, maar concreet verandert er in de ziekenhuizen niets, integendeel! Zorgverstrekkers worden geacht in staat te zijn om hun patiënten te begrijpen en hen in hun taal te woord te staan. Daarom zal ik ervoor blijven ijveren om het buitenlands medisch personeel dat in Vlaanderen komt werken een taalvereiste op te leggen."

Reacties op "LDD: Vlaamse regering blijft doof voor taalklachten in ziekenhuizen"

Nog geen reacties.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*