Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

LDD steunt Smets zijn voorstel van Engels als tweede taal

27/09/2010 12:30 - Persbericht - Onderwijs - Welzijn

LDD staat pal achter het pleidooi van Vlaams minister van Onderwijs Smet om het Engels als "eerste vreemde taal" in het Vlaams onderwijs in te voeren. Want volgens haar twee Vlaamse parlementsleden die beiden in het hoger onderwijs staan, Lode Vereeck en Boudewijn Bouckaert, is een grondige kennis van het Engels noodzakelijk als de "lingua franca" of als het belangrijkste communicatiemiddel binnen een geglobaliseerde wereld.

Boudewijn Bouckaert (LDD), Vlaams Volksvertegenwoordiger: "Vlaamse jongeren mogen zichzelf niet langer situeren als tweetalige Belgische burgers, maar als Vlaamse wereldburgers. Niet langer België, maar de wereld wordt nu het referentiekader voor de jobkansen van jongeren. De Franse taal een groter soortelijk gewicht toekennen dan het Engels vormt een overblijfsel van dit voorbijgestreefd Belgische referentiekader."

Voor LDD betekent dit uiteraard niet dat jongeren geen Frans meer moeten kennen - het Frans blijft een belangrijke taal - maar waarom worden de argumenten die de voorstanders van het Frans aanhalen, niet gebruikt voor de promotie van bijvoorbeeld het Duits, toch ook een officiële landstaal en vanuit economisch oogpunt - met Duitsland als buurland - nog belangrijker. LDD pleit er dan ook voor dat jongeren in het kader van de meertaligheid mogen kiezen tussen het Frans en het Duits als tweede vreemde taal.

LDD betreurt dat de discussie over het Engels als tweede taal onmiddellijk in communautair vaarwater is beland, zoals trouwens zoveel andere dossiers in België, en men de zaken niet op een realistische manier onder ogen wil zien. Het Vlaams onderwijs heeft het recht zijn eigen klemtonen te leggen, in het belang van de jongeren, en mag zich hierbij niet laten intimideren door Belgicistisch geïnspireerde krachten.

Tot slot wijst Lode Vereeck erop dat er trouwens een hoge nood is aan een betere kennis van het Engels. "Jongeren denken vaak dat ze al Engels kunnen wanneer ze in staat zijn om popliedjes van U2 mee te zingen. Niets is evenwel minder waar: het Engels is een rijke en complexe taal die veel inspanningen vergt om volledig te kennen. Pas wanneer je een vreemde taal grondig beheerst, ben je in staat op een succesvolle manier in de geglobaliseerde wereld mee te draaien."

Reacties op "LDD steunt Smets zijn voorstel van Engels als tweede taal"

Nog geen reacties.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*