Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

LDD pleit voor hervorming van academiejaar

24/03/2011 16:01 - Persbericht

Vlaams volksvertegenwoordigers Ivan Sabbe en Boudewijn Bouckaert (LDD), pleiten voor een omvorming van de academische kalender met meer aansluitende les- en examenblokken en een kerstverlof voor de studenten.

Het voorstel van Vlaams volksvertegenwoordigers Ivan Sabbe en Boudewijn Bouckaert bestaat erin om zowel de les- als examenweken van het eerste semester te plannen vóór het kerstverlof. Het aantal lesweken blijft behouden op 12, … daarna volgt een inhaalweek of blokweek en dan krijgen we een periode van 4 weken examens. Na de inspanning van de eerste examenperiode kunnen de studenten 2 weken genieten van een welverdiende vakantie en van de kerst- en nieuwjaarsdagen.

Sabbe: “Studenten klagen wel eens dat ze niet echt kunnen genieten van de gezellige kerst- en nieuwjaarsdagen en we kunnen ze natuurlijk geen ongelijk in geven. Tijdens die periode maken we met z’n allen tijd voor de familie en genieten we van de welverdiende rust. Studenten moeten zich volgens de huidige academische kalender in die periode voorbereiden op de examens van januari en van genieten is dan maar weinig sprake.”

Na de kerstvakantie volgt aansluitend een periode van opnieuw 12 weken les met daarop volgend 2 weken paasverlof. Vervolgens komt er een inhaalweek en meteen daarna vinden gedurende 5 weken de examens van het tweede semester plaats, en vanaf eind mei zijn de studenten dan in verlof.

Sabbe: “Studeren in juni betekent meestal puffen en zweten, niet alleen omwille van het harde studiewerk, maar nog meer omwille van de warme dagen. Door de examens te plannen in april en mei is de temperatuur nog iets milder en zijn de omstandigheden dus beter om een goede prestatie neer te zetten. Daarenboven kunnen de studenten dan in de maand juni - waarin de dagen het langst zijn - al genieten van het zomerverlof.”

Veel Amerikaanse wetenschappelijke congressen vinden plaats in mei en juni.

Bouckaert: “Nu moeten Vlaamse onderzoekers vaak weg blijven van die belangrijke congressen omwille van examens. In het nieuwe systeem hebben Vlaamse onderzoekers tijd vrij (geen les- en examenopdrachten) om kennis op te doen en uit te wisselen op die toonaangevende wetenschappelijke congressen.”

 

Reacties op "LDD pleit voor hervorming van academiejaar"

Ivan Sabbe
28/03/2011 09:32
Het 'probleem' van de blokweek (slechts 1 week om te blokken) zal in elk systeem blijven bestaan. Met ons voorstel proberen we vooral 'familietijd' vrij te maken met Kerstmis en Nieuwjaar en tegelijk de warme temperaturen van de juni-examens te ontlopen.

De herexamens starten dan inderdaad eind juli. Dat betekent dat er in juni en het begin van juli nog tijd is om - eventueel samen met de familie - op vakantie te gaan. Herexamens zullen voor die studenten die tweede zit hebben ongeacht de indeling van het academiejaar een last zijn en blijven in de zomermaanden. Er moet natuurlijk nog steeds hard gestudeerd worden om dat diploma te verdienen.
Studente
26/03/2011 17:54
Als studente ben ik niet dadelijk te vinden voor dit voorstel. Het enige uitgangspunt voor de verandering is de kerst en nieuwjaarsperiode. Het is inderdaad juist dat we er niet optimaal van kunnen genieten, maar we houden wel in het achterhoofd dat dit slechts enkele jaren (op deze manier) zo zal zijn.

Verder wordt het 'probleem' van de blokweek dan verzet naar het 1e semester d.w.z. slechts 1 ├ęchte week om te blokken. Hierdoor bestaat de kans dat er wijzigingen in het lesprogramma dienen te gebeuren om de studiedruk realistisch te maken.

Ook vraag ik mij af hoe het dan zit met de herexamens, die nu normaal gezien eind augustus beginnen. Worden deze dan verzet naar begin augustus? Dat betekent dan studeren in de maand juli. De normale 'grote vakantie', die meestal dient om samen met familie op vakantie te gaan, kan dan niet meer op dezelfde manier benut worden. Op die manier verlies je dan weer 'familietijd'.

Ik ben er niet dadelijk voor te vinden en ik weet niet of het merendeel van de studenten deze wijziging een noodzaak vindt.
Ivan Sabbe
25/03/2011 12:13
We moeten er natuurlijk voor zorgen dat er voldoende lesweken (12 lesweken + 1 inhaalweek per semester). Daarom is het noodzakelijk het academiejaar te laten starten in de laatste week van augustus.

Mocht alle onderwijs (basis-, secundair en hoger onderwijs) starten op 1 september dan zou dat een enorme impact hebben op verkeer e.d.m. Daarom is het goed de start van de onderwijsactiviteiten te spreiden. Die eerste lesweek is aan de hogescholen en universiteiten trouwens toch vaak een 'inloopweek'.
Pauwels
25/03/2011 10:44
Wil je dan vroeger starten dan eind september?
Jef Keymeulen
24/03/2011 22:11
Een goed princiepe, maar begin dan het academisch jaar in september, zoals alle andere scholen trouwens.
indeherberge
24/03/2011 22:02
Men kan misschien het diploma ook al bij de inschrijving meegeven! Dan zal het nooit te warm, te koud of te regenachtig zijn tijdens de examen. Aan de heren Sabbe en Bouckaert. Natuurlijk is het de taak van een volksvertegenwoordiger om wetten en andere reglementeringen vast te stellen.
Bij LDD wordt er ook verwacht om telkens het 'gezond verstand' te gebruiken bij het uitwerken van een voorstel!

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*